Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappanpassad bilstol olycklig för Nicki

/
  • Kan inte träna. Efter olyckan när bilstolen åkte fram och klämde Nickis fötter kan hon inte längre träna på att gå. Nicki lider av Ehlers Danlos syndrom och har dåliga leder, men normalt kan hon ändå gå korta stunder.
  • Läskigt. Åttaåriga Nicki Frid tycker det var riktigt läskigt när bilstolen åkte rakt in i sätet framför henne och foten bröts. Det tog ett tag innan hon vågade sätta sig i stolen igen – och då gick den sönder på nytt. Denna gång fastnade stolen utanför bilen och började hoppa. Som tur var satt Nicki inte där då.

Den nya handikappanpassade bilstolen skulle göra livet lättare för åttaåriga Nicki Frid. I

stället bröt hon foten när stolen for rakt in i sätet framför.


– Det här ska inte kunna hända, säger Nickis mamma Nina Frid.


Nu kan olyckan resultera i att fordonsanpassarna tar till en extra säkerhetsåtgärd.

Annons

Den handikappsanpassade bilen har betytt frihet för åttaåriga Nicki och hennes mamma Nina Frid, som båda har svårt att ta sig i och ur vanliga bilar. Mor och dotter har Ehlers Danlos syndrom vilket bland annat innebär överrörliga leder och en ständig värk.

Men för två veckor sedan när de var på väg till skolan hörde Nina plötsligt ett skrik från baksätet. Nicky och den fastmonterade bilstolen Turny HD hade åkt rakt fram in i passagerarsätet och dotterns fötter blev fastklämda mellan den 75 kilo tunga bilstolen och sätet framför.

– Det var ett skrik jag aldrig vill höra igen. Hon var fastkilad och jag såg direkt att hon gjort sig riktigt illa, berättar Nina.

Nicky fick en bruten vänsterfot och en mjukdelsskada på högerfoten. Nu kan hon inte göra sin dagliga gåträning och kryckorna skadar händerna så de används bara korta stunder.

– Det är viktigt att hon får röra sig och kan göra den dagliga sjukgymnastiken, men nu går ju det inte. Nu får hon mest sitta i rullstolen, säger Nina.

Olyckan kunde ske eftersom ingen säkerhetsspärr, som gör att strömmen bryts när bildörren stängs, hade installerats.

Det innebär att stolen kan röra sig om någon kommer åt fjärrkontrollen eller om den går sönder.

Nu vill Nina varna alla andra som använder bilstolen, som är godkänd av hjälpmedelsinstitutet.

– Det är nog många barn som har den här stolen. Och som blivit garanterade att ingenting kan hända, men det kan gå illa. Jag tycker att alla som har stolen ska ringa och kolla att man har en spärr. Det har vi nu och det känns tryggt, säger hon.

Anpassarna Gunnérius, som handikappanpassat bilen, har följt rekommendationer och stolen är godkänd i det utförande som den installerades.

Men för att ingen mer olycka ska hända har man börjat en diskussion med tillverkaren Autoadapt om att alltid ha en spärr.

– Vi kommer att ta det som rutin nu att koppla in en dörrbrytare, säger Anpassarna Gunnérius vd Torsten Gunnérius.

På Autoadapt har man påbörjat en utredning som ska visa hur olyckan kunde ske och hur man ska förhindra liknande i framtiden.

Skulle göra livet lättare – men orsakade i stället en bruten fot

Mer läsning

Annons