Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är det spelfest dygnet runt

/
  • Drygt 100 ungdomar har samlats för en två dygn lång spelfest i Söderskolans sporthall. Från 14 på tisdagen till 12 på torsdagen spelas det nonstop.
  • ”Dataspel är jämställt. På internet spelar det ingen roll om du är kille eller tjej. Det enda som betyder något är hur du spelar”, säger Thea Andersson i arrangörsstaben.
  • Ät nyttigt, drick energidryck och ta en tupplur med ögonbindel och hörselskydd. Det är tips som lan-veteranen Patrik Nyström delar med sig av.
  • Spelar i lag. Visar vägen till laget.
  • Jacob Johannesson från Sandviken och Thomas Forsberg från Hofors firar jullov med dataspelsfest i Söderskolan.

Dataspel, energidrycker och pizza i 46 mer eller mindre sömnlösa timmar.

Så ser livet just nu för drygt 100 ungdomar som samlats för två dygns spelfest i Söderskolans sporthall.

Annons

– Klart roligare än att sitta hemma och spela ensam, säger Simon Brunzell.

I en nedsläckt gympasal med dunkande hardcoremusik i högtalarna sitter unga spelfantaster sida vid sida, djupt koncentrerade bakom sina bildskärmar. Då och då hörs ett triumferande skratt eller en besviken svordom.

Den så kallade lanen pågår i 46 timmar med dygnet runt-spel i Counter-strike, Minecraft, Starcraft och andra kända dataspel.

– De flesta kommer hit för att få träffa folk med samma intresse, säger Patrik Nyström i arrangörsföreningen Sandhack.

Ungdomarna i Sandhack är 17–22 år men redan erfarna arrangörer som genomför tre lan per år – på jullovet, påsklovet och höstlovet.

– När vi är färdiga med ett arrangemang börjar förberedelserna inför nästa, berättar de

Årets jullovs-lan på Söderskolan slår alla tidigare rekord. Maxgränsen på 130 deltagare var snabbt uppnådd utan att Sandhack ens behövde göra någon reklam för sig. 104 av de anmälda var på plats vid starten på tisdagseftermiddagen. Några eftersläntrare droppade in efterhand. De flesta verkade känna varandra sedan tidigare.

– Vi spelar i lag i League of legends. Det gör det extra kul. Vi brukar inte ens bli osams när vi förlorar. Jo, kanske någon gång då, säger Benjamin Granath från Åshammar och Simon Bruntzell från Gävle.

Viktigt att vinna?

– Alltid.

Sovplatser finns i en lokal intill spelhallen.

– Det är inget tvång. Men de flesta brukar gå och lägga sig en stund, berättar Patrik Nyström.

Bara ett litet fåtal av deltagarna är tjejer. Men enligt Thea Andersson i arrangörsstaben är dataspel på nätet en ovanligt jämställd företeelse.

– Det handlar bara om hur man spelar, inte om man är kille eller tjej. Alla har samma attityd; kaxiga och lite elaka men hyllar också varandra när det går bra.

Mer läsning

Annons