Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är frågorna när Sandviken växer

/

Arbetarbladet lät två engagerade Sandvikenbor ställa frågor till politikerna om Sandvikens växtvärk.
Här är svaren från de som bestämmer.

Annons

Eva Karlsson, 66 år, Nya Bruket.

Ni bygger för fullt, men vem har råd att bo där?

– Utgångspunkten är att bygga så bra bostäder till så bra pris som möjligt. Det Sandvikenhus bygger just nu är inte det allra mest exklusiva på marknaden, säger Rejn Karlgren (MP), kommunalråd.

– Vi ser ett problem i det och jag har inget bra svar på det faktiskt, säger oppositionsrådet Hans Olsson (M).

– Den frågan får ständigt. Det finns alltid en diskussion om vad som är dyrt och vad som är billigt. Vi som kommun kan inte gå in och subventionera för att få ner byggkostnaderna. Det behövs en statlig bostadspolitik som vi nu börjar få på plats där man från statens sida bidrar till hyreslägenheter för att trycka ner hyresnivån, säger Peter Kärnström (S), kommunalråd.

Ni säger att ni gläds mycket åt att Sandviken växer, men hur ska ni få ihop det ekonomiskt?

– Att Sandviken blir större gör att det blir en mer attraktiv stad. Det visar att det finns utvecklingsmöjligheter här. Vi måste se till att det finns en bra grund för att etablera och driva företag här, säger Hans Olsson (M).

– Om man är fler människor så genererar det i sig fler arbetstillfällen och mer handel. Skattesystemet är också uppbyggt så att vi får betalt för det antal som bor i Sandviken. I början när man utvecklas kostar det också pengar. Det får vi ta och sedan får vi betalt i efterhand kan man säga, Peter Kärnström (S).

Hur ska ni jobba för att de nyanlända som kommer hit snabbare integreras?

– När det gäller integration har vi alltid språket, ett arbete och en bostad. Men jag tror också att vi måste satsa ännu mer på civilsamhället, på de insatser som föreningar och enskilda kan göra – för det är just i mötet mellan människor som integrationen sker. Det är där vi lär av varandra och det är där vi får förståelse för varandra, säger Rejn Karlgren (MP).

Linn Niska, 26 år, Vallhov.

Hur ska ni få de som flyttar till Sandviken att stanna kvar här och inte bara mellanlanda?

– För att göra Sandviken attraktivt tror jag mycket på att vi måste levandegöra centrum. Det har visat sig att den centrala centrumkärnan är viktig även för de ungdomar som bor utanför centralorten. Sedan är det jobb och bostäder, det är en komplex fråga men ack så viktig, säger Rejn Karlgren (MP).

– Det ska finnas möjligheter, till utbildning, men också ett utbud av upplevelser och ett centrum som fungerar. Där pågår ett arbete och det stöder vi moderater i Sandviken, säger Hans Olsson (M).

Antalet ungdomar ökar ju och nu öppnar ni Norrsätraskolans högstadium igen, men finns det någon plan när de här kommer upp i gymnasiet?

– Kommunal verksamhet kommer alltid att flytta resurser dit det behövs. Det förs också en diskussion med Gävle om hur vi kan samarbeta om gymnasieutbildningar, säger Peter Kärnström (S).

Hur ska ni se till att ungdomar får jobb?

– Jobben finns inom tjänstesektorn och därför är det viktigaste att satsa på utbildning. Det gäller att höja statusen för att utbilda sig, det ska vara coolt att ha en utbildning, säger Hans Olsson (M).

– Det gäller till att börja med att alla går igenom gymnasiet. Det är också viktigt att satsa på utbildningsplatser inom de områden som är bristyrken. För kommunen handlar det främst om vård- och omsorg, säger Peter Kärnström (S).

Mer läsning