Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är höghuset alla pratar om

/
  • FÖR DYRT? Så här ser Sandvikens ”skyskrapa” ut på arkitektens idéskiss.
  • vill bygga. Här på tomten i bakgrunden, alldeles vid Kyssbron, byggs Sandvikens högsta hus om Sandvikenhus får igenom sin begärda planändring. ”Ett perfekt läge”, tycker marknadschefen Jenny Glumoff, arkitekten Nina Wittlöv Löfving och byggchefen Katrin Carlsson.

Sandvikenhus siktar rekordhögt när företaget nu lanserar nästa stora bostadsprojekt.

Ett 16-våningshus för cirka 140 miljoner kronor blir det om bygg- och miljönämnden ger klartecken.

– Det blir ett hus som sticker ut på ett positivt sätt och berikar stan, säger arkitekten Nina Wittlöv Löfving.

Annons

Höghusbygget vid Kyssbron över Kanalen var kontroversiellt redan innan den första idéskissen presenterades och är nu en garanterad snackis för lång tid framåt.

När Arbetarbladet efter måndagens presskonferens tog bilder på platsen där Sandvikenhus vill bygga kom intresserade invånare genast fram och hade åsikter om det nya landmärket.

– Sätt igång och bygg. Ett bra läge. Det här blir jättetrevligt, sade Gertrud Lundkvist.

– Ingen bra idé alls. Ett så stort hus skymmer utsikten för dem som bor i närheten, tyckte Sven-Erik Bäcke.

Höghuset ”Solitären” blir dubbelt så högt som dagens högsta hus i Sandviken. Den kaxiga utformningen motiveras med att många våningar ger maximal uthyrningsbar yta på den mark som finns till förfogande.

– Det finns andra platser där man skulle kunna tänka sig att placera huset. Men det vore att börja i fel ände av centrum. Vi vill ta det i rätt ordning, säger vd:n Patrick Skoglund.

Nina Wittlöv Löfving har ritat en idéskiss med en lågdel med tre eller fyra våningar som en anpassning till grannskapet och med en smäcker högdel med balkonger vända mot Kanalen och Stadsparken.

– Det är en fin tanke att stans högsta hus tillhör allmännyttan. Läget är perfekt. Det blir en markering av var Stadsparken slutar och centrum börjar.

Huvudinriktningen är tvåor och treor. 40-talister som sålt egna huset väntas stå först i hyreskön.

– Det är en kapitalstark grupp som vill bo centralt och njuta av livet, säger marknadschefen Jenny Glumoff, som inte tror det blir några problem att fylla de cirka 60 lägenheterna.

– Marknaden är redo. Nybyggnation genererar också inflyttning.

Mer läsning

Annons