Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här återhämtar sig hundarna

/
  • Nyrakad. Hundarna verkar må psykiskt bra - trots den misär de levt i. Den här lilla krabaten har rakats ren och ska liksom de andra hundarna nu placeras ut i andra hem.
  • Misskött. Så här tovig och smutsig i pälsen var hundarna när de omhändertogs.

De omhändertagna hundarna har blivit av med sina toviga pälsar och hoppar renrakade omkring på pensionatets gräsmatta.

– Det verkar må bra. Det är skönt att se, säger länsstyrelsens djurskyddshandläggare Eleonor Carlquist, som var med om att hitta hundarna i tisdags.

Annons

På Villa Solhagen i Gävle finns 20 av de 31 hundarna som omhändertogs hemma hos en flerbarnsfamilj i Sandviken i tisdags. Hit kom de efter veterinärbesiktningen i onsdags och får nu vård och en chans att äta upp sig innan de ska vidare.

Polisen Hans-Olof Sundström var på plats under dagen tillsammans med länsstyrelsens djurskyddshandläggare för att kolla till dem.

– Det är av eget intresse vi är här för att se, säger handläggaren Eleonor Carlquist, som främst reagerade på hur smutsiga och toviga hundarna var när de omhändertog dem från djurägarna.

På bilderna här intill syns det tydligt hur illa skötta hundarna var.

Vad säger hundägarna, hur kunde det gå så här illa?

– De hade några tikar som fick valpar och tanken var att de skulle säljas, men det blev inte så.

Hur mår hundarna nu?

– De har ett bra psyke. Rent allmänt verkar de fungerar bra som husdjur. De är tillgängliga och hanterliga, men länsveterinären gör den slutliga bedömningen, poängterar Eleonor Carlquist.

Länsveterinären tittar nu på varje utlåtande från den undersökande veterinären och efter det tar man beslut vad som ska ske med var och en av hundarna. De kommer antingen att överlåtas eller säljas och det blir polisens sak att hitta nya ägare. Den som vill ta hand om en hund kan ta kontakt med polisen Hans-Olof Sundström via polisens växel.

– Jag hoppas att vi hittar ett hem åt så många som möjligt. Några har redan hört av sig, säger han.

text

Mer läsning

Annons