Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir eleverna rockstjärnor

/
 • MIMAR. Sanna Norling från Hofors har uppdraget att mima till Kent-sångaren Jocke Bergs röst i musikvideon. Här syns hon under                         inspelningarna, tillsammans med en klasskamrat.
 • MUSIKVIDEO. Mattias Nielsen, Viktoria Söderström, Cecilia Lindquist och Sanna Norling går på Höghammar-skolans särgymnasium. Kläderna de har på sig i nya Kent-videon är inget de skulle välja till vardags, konstaterar de. ”Men det är väl kul att se ut som en riktig tönt för en gångs skull”, tycker Viktoria.
Foto: Josefin Nygren
 • Kent.

De är sminkade till tänderna och klädda i trånga svarta kostymer. Överallt är det filmkameror och strålkastare – och när man filmar musikvideo åt Kent blir skoldagarna långa.

– Vi är jättetrötta men det är så kul, säger Viktoria Söderström.

Annons

Det är fyra utmattade men glada elever från Höghammarskolans särgymnasium som tar emot Arbetarbladet i Bollnäs. Sedan tidigt på onsdagen har de jobbat hårt med inspelningen av rockgruppen Kents nya musikvideo, till låten ”Töntarna”.

– Vi har övat i tre veckor. Men vi fick inte berätta det för någon de första veckorna, säger Viktoria Söderström från Gävle som medger att det var en tuff utmaning att inte avslöja något i förtid.

Alla har fått varsin uppgift i videon. Mattias Nielsen från Hofors spelar trummor, Cecilia Lindquist från Gästrike-Hammarby har en dödskalle som hon slår på, Viktoria dansar och Sanna Norling från Hofors mimar till sångaren Jocke Bergs röst.

Det är en ganska mörk text hon mimar till. ”Häng dom högt. Så häng dom långsamt. Men häng dom högt. Jag kräver hämnd”, börjar sången och Sanna tycker inte det är svårt att känna igen känslorna.

– Man har känt så ibland. Man har ju blivit retad och så några gånger. Det känns ganska bra att sjunga det där.

Sjunger på låten

Efter några dagars intensivt inspelningsarbete återstår klippning av videon och redan nästa vecka, 15 oktober, släpps videon på nätet. Det ser eleverna fram emot.

– Det blir spännande. Man har ju sett när de andra filmar men annars vet man ingenting om hur det kommer att se ut, säger Cecilia.

Gillar ni Kents musik?

– Jag lyssnade på dem förut, fast inte nu längre, säger Sanna.

– Men nu kommer man att göra det. Vi går och sjunger på låten hela tiden, skrattar Viktoria.

Anledningen till att videon spelas in här är att Johan Söderberg, filmare och klippare som bland annat arbetat med Madonna och Robyn, fått uppdraget. Han har en dotter på skolan och i våras hjälpte han eleverna med att spela in egna raplåten Leva mitt liv. Nu ville han ha med dem i Kent-videon.

– Det ska bli intressant att höra vad Kent tycker och hur de kommer att prata om den här elevgruppen och sambandet med texten de skrivit. Den skrev de ju innan de visste att det var särskolans elever som skulle vara med. Men jag tycker man fattar kopplingen direkt, säger läraren Anders Skogh.

Mer läsning

Annons