Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här bygger vännerna sina egna kajaker

/
  • Skroven börjar ta form. Nu väntar det mödosamma arbetet med att dra ut alla klamrar. Sedan ska ytan slipas och behandlas med glasfiber och epoxy.
  • 100–150 timmar räknar Niclas Persson och Peter Carlsson med att det kommer att ta att bygga klart kajakerna. Kostnaden hamnar på drygt 5 000 kronor. Billigare än att köpa men det är inte där lockelsen ligger.
  • Det är inga avancerade verktyg som krävs för att bygga en kajak – och enligt medlemmarna i studiecirkeln heller inga större förkunskaper.
  • Magnus Lindgren har valt att bygga en tvåmannakajak för att kunna paddla tillsammans med sambon. Han tycker att det är en fördel att bygga tillsammans med Niclas som byggt förr.
  • Den första kajaken byggde Niclas Persson ensam och hemma hos sig. Nu har han dragit ihop ett helt gäng. Att bygga tillsammans är roligare – men tar längre tid.

I fjol byggde Niclas Persson sin första kajak. Och han fick genast blodad tand.
Nu har han dragit igång en studiecirkel med vänner och bekanta.
– Vem som helst kan bygga. Det gäller bara att ha plats och tålamod, säger Niclas.

Annons

I lokalen på Jernvallskolan står kajakerna på rad. Skroven som är uppbyggda av tunna granribbor har tagit form.

Sedan början av november har de fem amatörbyggarma träffats en gång i veckan och de räknar med att vara färdiga till maj.

– Då måste vi bli klara. För då får vi inte längre vara kvar här, säger Niclas Persson.

Det är han som dragit ihop gänget. Han byggde sin första kajak förra året efter att ha blivit inspirerad av en arbetskamrat. Men eftersom han har tre barn insåg han att han behövde fler. Och istället för att bygga själv hemma i garaget drog ha ihop ett gäng och startade en studiecirkel.

Han fick med sig sin svåger, sin chef, sina barns lärare och en vän till honom.

En del av dem har paddlat en hel del kajak, men förutom Niclas är det ingen som tidigare byggt någon.

– Jag har tänkt att jag någon gång skulle vilja bygga en egen, men nu fick jag det serverat för mig och då tog jag chansen, säger Magnus Lindgren

Han har fått platsen närmast dörröppningen för att få rum med sin kajak, för till skillnad från de andra har han valt att bygga en stor K2:a med plats för två personer och även en del packning.

– Då kan jag och sambon paddla tillsammans på längre turer.

Att bygga eget är billigare än att köpa en färdig kajak, men det är mer tillfredsställelsen med att ha själv ha tillverkat den som lockar.

– Det blir ju en speciell känsla, säger Niclas.

– Sedan är det roligt att ha en kväll i veckan då man kan träffas och snacka lite. Det är minst lika mycket en social grej, säger Magnus.

– Och så är det avkopplande, tillägger Peter Carlsson.

Niclas som byggt tidigare bjussar på sin kunskap och hoppas att de mer kajak.erfarana ska betala tillbaka på annat sätt.

– Till våren får de lära oss att paddla på riktigt, säger han.

Mer läsning

Annons