Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Här finns det alltid någon som lyssnar”

/
  • SAMVARO. Hantverkspedagogen Sara Jacobsson tillsammans med Louise Töresson, Sara Jonsson och Eva Ekström.
  • MÅLAR. Louise Töresson brukar ofta måla tavlor när hon är i verkstaden. Nu blir det inte lika ofta som förut, eftersom hon just börjat på en utbildning. ”Det är jättekul. Jag har inte kunnat göra något på sju år så det känns som ett jättestort steg”, säger hon.TEXTILT. Hemsydda kuddar med egna tryck har blivit populärt i verkstaden.
  • TRYCK. Sara Jonsson i en tovad sjal och med en tygväska med tryck. Trycket, med nyckelpigor, har hon formgivit själv.
  • KATTER. Stenar som målats till katter vilar i ett fönsterbleck, i väntan på försäljning.

Tygväskor, glasskålar och stickade sjalar – inne på Navets verkstad skapas alla möjliga saker. Och för deltagarna fyller verkstaden flera funktioner.

– Här blir man sedd och lyssnad på, säger Louise Töresson.

Annons

Glada röster hörs från verkstaden. Runt ett bord sitter Louise Töresson, Sara Jonsson och Eva Ekström med hantverkspedagogen Sara Jacobsson. Någon har en stickning i knät, andra sitter och pratar.

– Jag går hit fyra gånger i veckan. När jag hörde att man jobbade med glas blev jag överlycklig, säger Sara Jonsson som är sjukskriven och har fått dagverksamhet beviljad av socialförvaltningen.

Hon visar en färgstark glasskål som just blivit klar.

Verkstaden har öppet tisdagar till fredagar och Sara berättar att hon ofta längtar hit.

– Här stöttar vi varandra när man är ledsen och skrattar ihop när man är glad.

Louise Töresson håller med.

– Här finns det alltid någon som lyssnar.

Verkstaden är en del av Navet, handikappomsorgens verksamhet för människor med psykiska funktionsnedsättningar. Sara Jacobsson beskriver det som ett ”mellansteg” när man inte behöver öppenvården längre.

– Sedan kanske man går vidare till jobb eller utbildning.

Här finns också Tevan, en förening som bildats av brukarna själva. På fredag fyller verksamheten 20 år och firar med öppet hus. Verkstaden har försäljning, det blir musikunderhållning och kaféet har öppet. Jacobsson hoppas på många besökare och att det kan ge verksamheten stöd.

– Det här är en verksamhet som alltid ligger och darrar. Men den behövs. Det kommer nya, särskilt unga tjejer, hit hela tiden.

Mer läsning

Annons