Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här förnyas Sandvikens centrum för 82 miljoner

/
 • Jansasparken med sandviken i bakgrunden. Jansasparken har grävts upp för att lägga fördröjningsmagasin för regnvatten. Det är meningen att Gallerian i Sandviken inte ska behöva bli översvämmad längre utan att magasinen ska ta allt regnvatten.
 • Den ny/gamla huvudingången leder rakt ut på Hyttgatan.
 • Två våningar restaurang blir det i Drottningen.
 • Under golvet i kyrksalen hittade man en trappa som man tror ledde direkt upp till predikstolen.
 • Drottningen.
 • 10 000 blommor kommer att planteras ut i Jansasparken. De växter som kan återplanteras, återplanteras.
 • Stadsarkitekt Helena Tallius Myhrman har bestämt att Drottningens fasad ska efterlikna ursprungliga byggnadens ursprungliga tegel.
 • Stadsarkitekt Helena Tallius Myhrman har bestämt att Drottningens fasad ska efterlikna ursprungliga byggnadens ursprungliga tegel.
 • Tapetserade bjälkar uppe i gamla lägenheten tittar fram under renoveringen. Nu byggs den om till personalutrymmen för restaurangens medarbetare.
 • Två våningar restaurang byggs det för i gamla Baptistkyrkan.
 • Andreas sundström är projektledare för
 • En vattenspegel och ett vattenspel, liknande det som finns på Stortorget i Gävle kommer att roa barnen på Drottningtorget.

Just nu grävs det överallt i Sandviken. Det är en del i kommunens arbete med att förnya de centrala delarna och få mer liv och rörelse i centrum.

Annons

LÄS MER: Sandviken kan få ny arena i gåva

Sammanlagt beräknar Sandvikens kommun lägga upp emot 82 miljoner kronor på förnyelsen av centrum. Till det kommer kostnaden som ligger på Sandviken Energi för bytet av fjärrvärmeledningar och vatten och avlopp.

Wendy Juntunen från Informationskontoret och Andreas Sundström, Exploateringsingenjör över projektet "Plussa Centrum" visar runt i grävandets hjärta.

– Vi vill att vårat centrum ska bli attraktivt, säger Andreas Sundström.

Hösten 2014 tog kommunen hjälp av Sandvikenborna och över 1 600 idéer kom in om hur gatorna kan smyckas och ges liv. Det i särklass vanligaste förslaget handlade om att skapa mer mötesplatser.

– Och kommunen gör sitt för att få till det nu, säger Andreas.

De första etapperna består av det nya Drottningtorget, renoveringen av Drottningen, före detta Baptistkyrka, och förnyelse av Jansasparken. Sedan ska hela gågatusystemet renoveras under fyra års tid. I samband med detta så byts alla vatten-, avlopps- och fjärrvärmeledningar längs hela Köpmangatan

Det är tänkt att hela projektet ska vara färdigt 2017. Drottningtorget blir dock klart i november i år och invigs till våren tillsammans med Jansasparken.

– Drottningtorget kommer att bestå av sittgrupper, en lekplats och en vattenspegel med ett vattenspel, ungefär som på torget i Gävle, berättar Andreas Sundström.

I anslutning till torget kommer även restaurangen i Drottningen ha en uteservering.

– Äntligen blir den äldsta byggnaden i Sandvikens centrum renoverad och kommer att vara tillgänglig för alla, säger Wendy Juntunen, från informationskontoret.

LÄS MER:

Sandviken får ett nytt torg i centrum

Nu får Jansasparken ny skepnad

Nya bostäder i Sandvikens centrum

Ifrågasatt satsning på centrumutvecklare

Nya tomrum i Sandvikens centrum

Mer läsning

Annons