Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här handlar det bara om att överleva

/
  • SKADAD. Vård under primitiva former är en sak som deltagarna i överlevnadslägret tränat på. Marco Stam spelar skadad och blir omhändertagen på en snabbt hopsnickrad bår av andra lägerdeltagare.

Vilse och nödställd i skogen utan någonting att äta? Inga problem. Skogen är full av mat i form av rötter, lavar, bark och bär.


Det har ungdomarna i det pågående överlevnadslägret vid Jägarstugan fått lära sig.


– Jag är förvånad över att det är så mycket som går att äta, säger Elina Munter från Gävle.

Annons

Ett 30-tal ungdomar från hela Sverige deltar sedan i fredags i ett överlevnadsläger kallat Camp Lost vid Jägarstugan i skogen mellan Åshammar och Järbo.

Under fyra strapatsrika dagar får de träna på att klara sig på egen hand i svåra situationer i oländig terräng.

– Det är kunskaper som kan vara bra att ha när man är ute i skogen mycket som jag är, säger Felicia Ljungberg.

Hon brukar själv delta i levande rollspel med veckovisa skogsvistelser. Hon är också ofta ute och plockar svampar eller bara vandrar.

– Hittills har jag aldrig gått vilse. Men efter de här dagarna känner jag mig mycket bättre förberedd om någonting skulle hända.

Det är Civilförsvarsförbundet i Gävleborg och Dalarna som anordnar överlevnadslägret för att öka kunskapen och förmågan hos dagens unga att klara sig i utsatta lägen. Efter två tidigare regionala arrangemang är årets Camp Lost nu upphöjt till ett riksläger och uppmärksammat med besök av Civilförsvarsförbundets högsta ledning i form av ordföranden Leni Björklund, tidigare försvarsminister.

– Förr fick i alla fall halva befolkningen lära sig hur man klarar sig ute i svåra situationer. Men sedan försvarsmakten skurit ned har det blivit ett väldigt stort tapp. Skolorna hinner ju inte med att utbilda eleverna i den takt som vore önskvärt, säger instruktören Leif Andersson, tidigare yrkesofficer.

Vid Arbetarbladets besök fick lägerdeltagarna bland annat träna på sjukvård och räddningsinsatser under primitiva former samt på att använda den föda som skogen är rik på men som är okänd för många.

– Faktum är att det finns 230 svenska växter som går att använda som mat eller medicin, berättar instruktören Tomas Skogstjärn.

Han lärde också lägerdeltagarna hur man orienterar sig rätt med hjälp av lavar och myrstackar.

Ännu mer allvar blev det natten mot i dag då några av de mer erfarna lägerdeltagarna skickades ut i skogen för att övernatta på okänd plats för att sedan, förhoppningsvis, blir ”räddade” av sina kamrater någon gång tidigt på förmiddagen i dag.

Mer läsning

Annons