Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kommer räddningen

/
  • Helikoptern återvände gång på gång till baslägret på ängen mitt emot Ica för att hämta mer BTI. Sammanlagt besprutades under gårdagen 800 hektar med 80 ton BTI. Bekämpningen fortsätter även de kommande dagarna.
  • En helikopter kommer lastad med bekämpningsmedlet BTI. I går kom äntligen myggbekämpningen i de tidigare undantagna områdena vid Nedre Dalälven, bland annat Färnebo nationalpark och Gysinge naturreservat, i gång.
  • Killarna som arbetade med att fylla på säckar med BTI i spridarna som helikoptern tog med sig hade fullt upp. I varje spridare ryms 30 18-kilossäckar BTI. Ungefär 13 kilo sprids ut över varje besprutad hektar. I går besprutades 800 hektar. Det blir mer än 80 ton BTI, vilket betyder fler än 440 säckar.

I går kom äntligen myggbekämpningen i de tidigare undantagna områdena vid Nedre Dalälven, bland annat Färnebo nationalpark och Gysinge naturreservat, i gång.

Och det var i sista stund.

– Varje minut är viktig. Och på en del ställen har larverna tyvärr kommit för långt i sin utveckling för att det ska vara lönt att spruta, säger myggforskaren Jan Lundström.

Annons

Det har varit en segdragen process innan bekämpningen kunnat komma i gång Natura 2000-områdena, där förutom nationalparken och Gysinge naturreservat även Östa och Ista naturreservat ingår.

När årets myggbekämpning i området kring nedre Dalälven inleddes för drygt en månad sen, så var de områdena som bekant undantagna från bekämpning till följd av beslut från Kemikalieinspektionen. Och när de sedan sa ja så överklagade Naturvårdsverket de dispenserna.

Men då situationen blev fullständigt outhärdlig för de boende i Österfärnebo och Gysinge grep regeringen i förra veckan in och gav klartecken för en heltäckande bekämpning. Därefter har länsstyrelsen ställt upp med 2,5 miljoner kronor för att köpa in bekämpningsmedlet BTI för.

De byråkratiska turerna som varit kring myggbekämpningen har dock tagit mycket kraft från både boende och de inblandade i myggprojektet. Myggforskaren Jan Lundström hade gärna sett ett tidigare beslut.

– Skulle man ha lyssnat och trott på det vi skrivit då kunde man gett tillstånd redan innan det blev så mycket mygg som det är i år, säger han.

– Det är ju egentligen fel tidpunkt att ta beslut när myggen redan flyger i luften. Då är katastrofen redan ett faktum. Man måste kunna vara mer långsiktig i sitt tänk. Men vi får väl hoppas att de har lärt sig på både Kemikalieinspektionen och Naturvårdsveket.

I går morse kunde helikoptern i alla fall lyfta och börja bekämpningen kring Norrån. Därefter fortsatte den med Koversta, som är en del av Färnebofjärdens nationalpark. Sammanlagt besprutades 800 hektar med cirka åtta ton BTI. Två piloter flög då nonstop med endast kortare kafferaster och toalettbesök.

– Tre dagar ungefär beräknar vi få hålla på. Men det vill till att vi har vädret med oss, säger Jan Lundström.

Regn och blåst kan nämligen göra att helikoptern får stanna på marken. Och då går värdefull tid. För varje minut som går kommer mygglarverna allt längre i sina stadier. Hinner de utvecklas för mycket blir de puppor.

– På många håll är det riktigt bråttom. I Kågbo är det till exempel för sent, säger Jan Lundström, som tillsammans med två andra ägnade onsdagen åt mygginventering.

Men även om han och kollegan Martina Schäfer naturligtvis hoppas att besprutningen ska bli lyckosam innebär det inte att sommaren fortsättningsvis kommer att bli helt myggfri för ortsborna. BTI:n påverkar inte de myggor som nu finns i luften, utan bara nästan generation myggor.

Mer läsning

Annons