Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hätsk debatt om osund konkurrens

/
  • HET DEBATT. Det var hårda tag i Sandvikens fullmäktige i går kväll, framför allt mellan Monica Jacobsson (S), till vänster, och Riitta-Liisa Björk (M).

Osund konkurrens debatterades i går i fullmäktige inför den skärpning av konkurrenslagen som genomförs vid årsskiftet.

– Socialdemokraterna och Centern vill inte ens leva upp till sina egna löften om bra förutsättningar för företagsamhet, sade Riitta-Liisa Björk (M).

– Ingen tror väl att Moderaterna värnar om de svaga och arbetslösa, svarade Monica Jacobsson (S).

Annons

Utgångspunkten för den stundtals ganska hätska debatten om gränsdragningen mellan kommunal och privat drift var en motion från Riitta-Liisa Björk om behovet av en kartläggning av osund konkurrens. Motionen avslogs med motiveringen att det redan pågår en genomgång inför lagskärpningen med bland annat införande av förstärkt konflikträtt.

Anklagelserna haglade

Men ämnet engagerade politikerna från flertalet av partierna och ledde till ömsesidiga anklagelser mellan de tre borgerliga allianspartierna och majoritetspartierna Socialdemokraterna och Centern.

Riitta-Liisa Björk tyckte att S och C tog lättvindigt på hennes motion och gjorde tolkningen att de båda samarbetspartierna inte ens har någon lust att försöka leva upp till sina egna löften om att försöka skapa bra förutsättningar för företagsamhet.

Daniel Didricksson (KD) kallade motionssvaret för ”underligt” och tyckte det var konstigt att Centern och Socialdemokraterna inte är intresserade av att effektivisera genom att se över möjligheten att få mer för mindre pengar.

– Det är knepigt att S och C inte går med på att inventera och göra en kartläggning för att skaffa sig ökad kunskap om hur det ser ut, tyckte också Helena Sjöberg (FP).

Märkligt, tyckte Ohlsson

Carl-Ewert Ohlsson C) ansåg det märkligt att de borgerliga företrädarna kunde dra så långtgående slutsatserna utifrån motionen och motionssvaret.

– Principen är att vi inte ska bifalla en motion där arbete redan pågår, sade han.

Peter Kärnström (S) räknade upp satsningar som Sandvikens kommun gör för att stimulera företagsamheten och krävde att Moderaterna skulle ge konkreta exempel på vad man menar med osund konkurrens.

– På er låter det som att den världsekonomiska krisen beror på osund konkurrens i Sandviken.

Jacobsson blev upprörd över att Riitta-Liisa Björk framställde Moderaterna som ett parti som kämpar för de svaga och arbetslösa.

– Ett väldigt övertramp, sade hon.

Mer läsning

Annons