Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heby kommun beredd att finansiera Gysingelänken

Ett sista halmstrå kommer kanske nu för Gysingelänken. Heby kommun är beredd att finansiera sin del av sträckan – om Sandviken står för sin del.

Annons

Landstinget i Gävleborg ser ut att försöka krångla sig ur finansieringen av busslinjen mellan Österfärnebo och Östervåla. Beslutet att stödja den fattades i kaoset när den sittande majoriteten förlorade budgetomröstningen i december och lade ned sina röster.

Landstinget ser trafiken som en kommunal fråga och har tidigare sagt nej till liknande satsningar, däribland tågbussen i Hofors. Därför vill landstingsstyrelsen att beslutet rivs upp.

Hittills har bussen gått tack vare stöd från lokala föreningar. I april tar pengarna slut. Nu har Heby kommun sagt sig beredd att ta sin del av länken under förutsättning att Sandviken också tar sin. I så fall skulle inte en fullstor buss men däremot en anropsstyrd taxibuss gå mellan Österfärnebo och Östervåla.

Tillväxtchefen Leif Jansson vill dock inte ge några löften.

– Hade vi det kärvt med ekonomin tidigare har vi det ännu värre nu. Men det är en politisk fråga och fritt fram för alla som vill göra en hemställan, säger han.

Om Sandviken säger nej kan det bli aktuellt att låta turen stanna på Hebys sida av länsgränsen.

Mer läsning

Annons