Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej där inne, är det kul att köra ambulans?

/
 • NYFIKNA. Tobias, Kalle och Elis från Blåsippans förskola i Sandviken tittar nyfiket på sjuksköterskan Malin                       Nyström när hon berättar hur man kör ambulans.
 • VILKEN LÄSKIG GUBBE! Träningsdockan är viktig för att ambulanspersonalen ska hålla sina kunskaper vid liv. När ambulansens nya lokaler i Sandviken invigdes i går var förskolebarn på plats. Här är det Alicia Söderlund som får hjälp av sjuksköterskan Perry Brandt att ordna fria luftvägar. Foto: Håkan Selén
 • nöjd. ”Vid ett hjärtstillestånd handlar det om sekunder. Nu kan vi rycka ut inom 90 sekunder på ett prio 1-larm och det känns jättebra”, säger Johan Hagsjö, vårdenhetschef på ambulansen i Sandviken/Hofors/Ockelbo. I går invigdes de nya lokalerna på sjukhuset i Sandviken.
 • RYMLIGT. De nybyggda lokalerna på sjukhuset i Sandviken rymmer ett speciellt rum för lugn och ro. Sjuksköterskorna Thommy Pierrou, Malin Nyström och Susanna Lundberg tycker att det är skönt. att den här möjligheten finns. Foto: Håkan Selén
 • fastspänd. Sjuksköterskan Anna Lindberg har spänt fast förskolläraren Kamilla Skoog på båren medan barnen från Jernvallens förskola nyfiket tittar på. Barnen var där för att fira de nya lokalerna. Foto: Håkan Selén

Äntligen! Personalen på ambulansen i Sandviken har sett fram emot den här dagen i många år. Med det nya garaget kan de nu leva upp till kravet på utryckning inom 90 sekunder. I går på invigningen fick förskolebarn både prova på hjärt- och lungräddning och titta på ambulansernas avancerade sjukvårdsutrustning.

Annons

För ett år sedan tog Gävleborgs landsting beslut om att bygga om matsalen på Sandvikens sjukhus till ambulansgarage till en kostnad av 6,5 miljoner kronor. Arbetsmiljöverket hade då i många år kritiserat lokalproblemen och landstinget hotades av vite.

I går kunde en nöjd och stolt Johan Hagsjö, vårdenhetschef på ambulansen, visa runt i de nya lokalerna där allt ligger i intill varandra. Annat var det tidigare då framförallt ambulansgaraget låg i en annan byggnad några hundra meter från jourrummet.

– Vid ett hjärtstillestånd handlar det om sekunder. Nu kan vi rycka ut inom 90 sekunder på ett prio 1-larm. Och är det allra viktigaste. Men det känns också jättebra att administrationen som tidigare satt på översta våningen har kommit ner bland personalen, säger Johan Hagsjö och menar att de tidigare inte haft några bra möjligheter att göra ett bra jobb.

– Nu är alla yttre förutsättningar de bästa tänkbara. Resten är upp till personalen i ambulanserna.

Förändrats mycket

 

I det nya garaget finns det plats för de två fullt utrustade dygnet-runtambulanserna som finns i Sandviken.

Ambulanssjukvården har förändrats mycket genom åren och nu sker den första insatsen redan i ambulansen. Johan Hagsjö menar att det akuta läget i dag är att få in en patient i ambulansen och tack var den medicinska utrustningen blir det därför sällan något akut läge in till sjukhuset.

Träningsdockorna framme

 

De allra flesta som åker i ambulanser i dag är sjuksköterskor. En av dem är Thommy Pierrou. När han började för sju år sedan var han ambulanssjukvårdare, som en del av de äldre anställda fortfarande är. Han minns hur arbetsförhållandena redan då var undermåliga.

– Arbetsmiljön var inte bra. På alla andra ställen är det självklart att personalrummen ligger intill garaget, säger han och är glad över den ombyggda matsalen.

Några av Sandvikens förskolebarn var med på invigningen i går och de fick bland annat se hur man gör hjärt- och lungräddning på en människa – eller rättare sagt docka. Efter ombyggnaden finns det plats för träningsdockorna att vara framme så att även ambulanspersonalen regelbundet kan hålla sin kundkaper vid liv.

De nya lokalerna har också gjort det möjligt att bygga ett speciellt rum för avslappning med bekväma fåtöljer och softad belysning. Ett ställe att gå till för att lätta på trycket.

– Vi ser mycket i det här yrket och människor måste ha en möjlighet att prata av sig, säger Johan Hagsjö.

Mer läsning

Annons