Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela Sandvikens säkerhet hotas

/
  • RISK. Hela säkerheten på Sandvik hotas när den nuvarande bevakningspersonalen nästa vecka byts ut mot ny, hävdar flera ur bevakningspersonalen.

Om en allvarlig olycka inträffar på Sandviksområdet nästa vecka kan hela Sandvikens säkerhet riskeras.
Då kommer helt ny bevakningspersonal och tar över säkerhetsarbetet.
Nu går flera ur den nuvarande personalen ut och varnar för vad som kan hända när kompetensen försvinner.

Annons

Med bara några dagar kvar tills det att Coor och Securitas tar över bevakningsarbetet på Sandvik, går nu flera ur den nuvarande personalen ut och varnar för att säkerheten kraftigt riskeras.

För att få arbeta med larmfunktionen i dag krävs det minst ett år i bevakningsstyrkan. Nästa vecka kliver helt ny personal, som knappt har varit på området, in och tar över arbetet.

– Vi har inte ansvar för bara Sandviksområdet utan även för hela Sandviken, säger en ur personalen.

Med detta menar de att på området finns allt från gasoltuber, som kan orsaka kraftiga explosioner, till starka syror som kan släppas ut. Om en arbetsplatsolycka inträffar, är det bevakningspersonalens uppgift att guida vårdpersonal rätt på det stora området - ett av Sveriges största industriområden.

Den förra bemanningen har i vissa fall 40 års erfarenhet av området. Den nya bemanningen får i princip plocka fram kartan över området och guida sig fram. Så ser åtminstone beskrivningen ut från flera ur den befintliga personalen.

Skiftet kan liknas vid att alla poliser på en mindre ort byts ut. Ersättarna kan vara lika kompetenta poliser, men initialt utan kunskap om orten.

– Ansvariga på Sandvik håller nog bara tummarna för att ingenting ska hända!

Arbetarbladet har tidigare skrivit om hur Addici förlorat kontraktet på markservice till Coor. Bevakningspersonalen tycker att Sandvik har kommit för lätt undan och att all kritik har lagts på Coor.

– Det är Sandvik som är boven.

De som har varit anställda länge har gått oräkneliga kurser om farliga ämnen och annan säkerhet, och de tycker att det är kortsiktigt av Sandvik att nu slänga bort denna kunskap som de har investerat i.

– Vår kunskap är inte värd någonting för Sandvik.

Personal med potentiellt farliga arbetsuppgifter oroas, enligt bevakningspersonalen, av det skifte som nu äger rum. I värsta fall kan bristande kunskap hos den nya personalen leda till dödsfall, menar de.

IF Metalls huvudskyddsombud Tomas Kärnström blir bekymrad av de uppgifter som Arbetarbladet återger.

– De signaler vi har fått Sandvik är att de har tryggat för säkerheten. Om det inte stämmer är det oerhört allvarligt och då måste vi agera och kräva från företaget att de presenterar åtgärder för att upprätthålla säkerheten, säger Tomas Kärnström, huvudskyddsombud.

Sandviks säkerhetschef Tomas Mohlén säger att det inte finns fog för att påstå att skiftet innebär en säkerhetsförsämring.

– Sandviks säkerhetsorganisation har aldrig varit bättre rustad. Vi har fått garantier från Coor att det ska fungera.

Arbetarbladet har talat med flera personer ur bevakningen, som alla vill vara anonyma.

Mer läsning

Annons