Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heléne ska göra sitt livs resa

/
  • APBITEN. Heléne Nilsson gör sitt livs resa i morgon. Då tar hon sig upp i bergen i Rwanda för att träffa bergsgorillorna – som varit hennes stora intresse sedan 60-talet.

Heléne Nilsson har ett stort intresse: vilda djur. Allra mest fascinerad är hon av bergsgorillan. Och just nu är hon på väg att förverkliga sin största dröm. I morgon bitti tar hon sig upp i bergen i Rwanda för att träffa dem.

Annons

– Det här kommer troligen att bli mitt livs resa, säger hon.

Det började redan på 60-talet när Dian Fossey startade sin forskning kring bergsgorillorna i Rwanda.

Heléne Nilsson läste om bergsgorillorna och såg alla dokumentärer hon kom över – och vid första mötet, på Kolmården, var det kärlek vid första ögonkastet.

– Han såg mig rakt i ögonen och jag bara stod där, jag kunde inte röra på mig, berättar hon.

Intresset för de stora vilda djuren blev ännu större.

De senaste åren har tv-kanalen Animal Planet rullat ständigt hemma hos familjen och Heléne är självklart gorillafadder genom Världsnaturfonden.

– De är 98,6 procent lika oss. De är vänliga, stora och jag tycker att de är jättevackra. Det är som en dragningskraft till dem, en magkänsla som är jättestark.

En resa till vänner i Kenya ledde till slut till att Heléne började planera sitt livs drömresa, en helg i Rwanda där en av dagarna tillbringas med att möta de stora aporna i sin naturliga hemmiljö.

Och i morgon kommer den stora dagen. Heléne har förberett sig inför en tuff vandring upp i bergen i oländig natur.

Bergsgorillorna är vilda djur och det finns inga garantier för att de finns där just då. Så trots lång planering och hårt arbete är det inte alls säkert att hon får träffa några av dem. Men hoppas gör hon.

– Om jag möter dem tror jag att jag kommer att vara lugn men hänförd. Och tårarna kommer att rinna.

Mer läsning

Annons