Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hellre sänkta löner än att förlora jobben”

/
 • KLUVEN. ”Rent spontant tycker jag inte om det här”, säger Lennart                      Lundborg som är anställd på Sandvik Materials Technology, men menar att det samtidigt är kluvna känslor eftersom flera då får ha sina jobb kvar.
 • ”RIMLIGT”. Metallaren Joakim Söderqvist, som jobbar på Sandvik Materials Technology, tycker att gårdagens krisuppgörelse låter rimlig om den kan rädda kvar jobb.

Foto: David Holmqvist

Hellre lönesänkningar än att bli av med jobben. Det här gagnar ingen i längden.
Reaktionerna var blandade bland medlemmarna efter gårdagens krisuppgörelse mellan IF Metall och arbetsgivarna.

Annons

Metallaren Lennart Lundborg, som precis gått av dagens pass på Sandvik Materials Technology, säger att han spontant inte tycker om överenskommelsen. Sänkta löner gagnar ingen i längden, menar han.

– Samtidigt är det kluvet då får ju flera vara kvar. Jag tror att det blir problem att få tag i folk igen den dag det vänder.

Joakim Söderqvist, som också jobbar på SMT, ser däremot överenskommelsen som rimlig.

– Hellre det än att bli av med jobbet. Så tror jag de flesta tänker.

John Eriksson och Jan Danielsson är inne på samma linje. Att mista jobbet är inte särskilt lockande som det ser ut på arbetsmarknaden just nu och då kan man tänka sig att gå ned i lön. Men de tror att uppgörelsen kommer att väcka åsikter bland metallarna.

Roger Hedlund och Hans-Åke Forsberg, anställda på Coromant, framhåller att Metall inte har gått ut i förväg och frågat medlemmarna vad de tycker. Men de är beredda att gå ned i lön själva för att rädda jobb.

– Vi har väl inget val, suckar de.

IF Metall i Sandviken har redan fått förfrågningar från företag som velat sänka lönerna utan att personalen går ned i tid. Mot den bakgrunden tycker ombudsmannen Anna Jensen Naatikka att uppgörelsen är positiv i det extrema läge som nu råder.

– Vi vill inte ha lönedumpning, förklarar hon och menar att utbildning gör att företagen står bättre rustade den dag konjunkturen vänder.

Från fackets sida väntas dock restriktivitet med vilka företag som får teckna lokala avtal. Det får inte finnas minsta farhåga om ekonomiskt obestånd eftersom sänkt lön i slutändan innebär sänkt a-kassa och sjukersättning för medlemmarna.

– Jobbar man på ett företag med stabil ekonomi men noll orderingång så ser man nog det här som något positivt, säger Anna Jensen Naatikka men fortsätter:

– Det är omöjligt att spekulera i hur det tas emot bland medlemmarna. Det visar sig de närmaste dagarna.

Tord Göransson, ordförande för järnverksklubben på Ovako i Hofors, räknar med blandade reaktioner. Men han tror att många ser det som ett bättre alternativ än arbetslöshet. Har man hög skiftgång kan a-kassan hamna på 50-60 procent av den faktiska lönen.

– I den situation som vi är i nu kan man tycka att det är en gångbar lösning om arbetslöshet är alternativet. Det är min spontana reaktion.

Mer läsning

Annons