Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemliga klubben

Den politiska ledningsgrupp som utgjorde Sandvikens dolda maktcentrum togs bort efter kritik om hemlighetsmakeri.
Men ändringen gjordes bara på papperet. I praktiken finns gruppen kvar.
Två gånger i månaden träffas kommunens 14 mest inflytelserika politiker för att fritt och utan insyn diskutera viktiga, kommunövergripande frågor.

Annons

När det politiska klimatet var som allra sämst förra mandatperioden, pekades den dåvarande politiska ledningsgruppen med socialdemokratiska kommunalråd och ordföranden ut som en viktig källa till misstro och konflikter.

Några formella, protokollförda beslut fattades aldrig i ledningsgruppen.

Men både oppositionspolitiker och tjänstemän uppfattade ändå att det var i ledningsgruppens insynsskyddade mötesrum som många viktiga frågor avgjordes i praktiken.

Vägen genom nämnder och fullmäktige blev sedan något av en transportsträcka.

Sedan konsulten Anders Hedeborg lyft fram den halvhemliga gruppen som ett demokratiskt problem kom partierna överens om att ta bort ledningsgruppen ur organisationsskissen.

Men i verkligheten, har det nu visat sig, finns gruppen kvar med exakt samma funktion och sammansättning som tidigare.

Två gånger i månaden träffas alla kommunalråd, nämndordföranden och styrelseordföranden. 13 av de 14 som brukar vara med är socialdemokrater.

Den 14:e i är centerns kommunalråd Carl-Ewert Ohlsson.

Vad som avhandlas syns varken i protokoll eller offentliga mötesanteckningar.

– Vi sysslar inte med några hemligheter som inte tål dagens ljus och vi fattar inga beslut. Det här är ett forum som finns till för att ordförandena ska vara välinformerade och se helheten, säger kommunalrådet Monica Jacobsson (S).

– Det sämsta som finns är om vi försöker sköta kommunen som om den består av tio olika korridorer där var och en bara springer i sin egen korridor. Då får vi konflikter, fortsätter hon.

När Arbetarbladet i går pratade med oppositionspolitiker visade det sig att det är få som ens känner till att den informella gruppen existerar.

– Arbetssätt av det här slaget är ett hot mot demokratin. Beslutsgången ska vara genomskinlig. När ordförandena träffas är det en kommunal angelägenhet och då ska det vara full öppenhet, säger Karin Nilsson (V).

– Det här är inte alls bra. Det får inte finnas några hemliga grupper. Allt ska vara offentligt, säger Nils-Gunnar Kempe (FP).

– Jag är förvånad över att det fortfarande fungerar så här. Självklart är det inte önskvärt, säger Riitta-Liisa Björk (M).

Av de fyra oppositionsråden är det bara Aage Hansen (NO) som har förståelse för att det finns en informell ledningsgrupp vid sidan av den formella politiska organisationen.

– Det är intern socialdemokratisk politik de sysslar med. Jag har ingen anledning att protestera mot att de behöver prata ihop sig och komma överens om vad de står för, säger han.

Mer läsning

Annons