Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt när S, MP och NO skrev ihop sig

/
  • Det var ett högtidligt ögonblick när de tre partierna i Sandvikens nya majoritetskonstellation på onsdagen skrev under sitt gemensamma politiska program. Per-Johan Emtell (MP), Åke Söderman (S) och Aage Hansen (NO) var de tre som satte dit sina namnteckningar under det historiska dokumentet.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Ny Ordning har nu skrivit ihop sig om hur Sandvikens kommun ska skötas i fyra år framåt.

Resultatet: mindre barngrupper i förskolorna, orörda byskolor – men inga privata företag inom äldreomsorgen.

Annons

– MP och NO har fått med sina profilfrågor utan att det blivit besvärande för oss, säger S-ordföranden Åke Söderman.

När den nya regeringskonstellationen presenterade sitt politiska program på onsdagen, förnekade Socialdemokraterna att de vänt sig till de partier som sålt sig billigast.

– Nej, de har sålt sig rätt så dyrt, säger Åke Söderman om sitt partis nya samarbetspartners och talar samtidigt ut om skilsmässan med Centern:

– Lokalt handlade det om synen på hur välfärden ska drivas. Vi tror till skillnad från Centern på gemensam drift. Ideologiskt var det rätt så besvärande att samarbeta med ett parti som på riksplanet visar förakt för arbetsmarknadens lagar.

Nöjda samarbetspartier

Majoritetspartiernas gemensamma program är ganska försiktigt och återhållsamt med få punkter som sticker ut.

– Det är svårt att göra långsiktiga satsningar med en ekonomi byggd på engångsbelopp som vi inte vet vart den tar vägen, säger kommunalrådet Peter Kärnström (S) med passning till alliansregeringen.

Både Miljöpartiet och Ny Ordning är nöjda med det politiska inflytande som de nu skaffat sig.

– Vi är väldigt nöjda med hur vi har kunnat påverka skrivningen om miljön och den hållbara utvecklingen, säger blivande kommunalrådet Per-Johan Emtell (MP) utan att vilja peka på någon särskild punkt.

– Det här är ett program som vi vaskat ihop tillsammans. Vi har kunnat påverka det mesta, säger blivande kommunalrådet Aage Hansen (NO).

Byskolorna blir kvar

Mindre barngrupper på förskolan är ett gemensamt löfte till Sandvikenborna. Genomsnittet ska vara högst 15 barn i småbarnsgrupper och 20 i syskongrupper, lovar S, MP och NO.

Byskolorna ska vara kvar som de är i dag, lovar också partierna till skillnad från de delar av oppositionen som kan tänka sig att halvera småskolorna till F-3-skolor.

En fråga där MP tydligt skiljer sig från sina nya kamrater är myggbekämpningen i Österfärnebo-Gysinge.

– Det vore politiskt självmord att säga att vi ändrat oss, säger Per-Johan Emtell, stark kritiker av den biologiska bekämpningen.

– Men jag tror inte de andra bryr sig om vad vi säger, konstaterar han krasst.

Mer läsning

Annons