Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hjärtat försvinner från Sandviken"

– Besvikelse och tomhet.

Så beskriver Stefan Wiborgh, fackordförande för medlemmarna i Unionen på Sandvik i Sandviken, beskriver känslorna efter beskedet att huvudkontoret flyttas från Sandviken.

Annons

Enbart flytten av huvudkontoret innebär att ett 50-tal jobb flyttas från bruksorten till centrala Stockholm.

Därutöver kan ett antal tjänstemannajobb komma att beröras när affärsområdena förändras och delas upp.

– Man kan fundera om inte Sandviks hjärta försvinner från Sandviken, säger Stefan Wiborgh som företräder drygt 1 400 tjänstemän med arbetsplatser i Sandviken.

Han tycker att det haft betydelse att man kunnat träffa de högsta beslutsfattarna på stan, i livsmedelsbutiken eller på lunchen. Det handlar om känslan för företaget som riskerar att försvinna.

Stefan Wiborgh konstaterar att många är oroliga inför de kommande förändringarna.

Tomas Kärnström, vice ordförande i metallklubben på Sandvik Materials Technology (SMT) i Sandviken, tycker inte att metallarbetarna behöver vara särskilt oroliga.

Han har svårt att tro att det går att skära mer än vad som gjordes under den kraftiga nedgången 2009, åtminstone så länge som produktionsvolymerna hålls uppe och orderböckerna fylls på.

Han tror att SMT kan klara de hårdare lönsamhetskraven utan större personalneddragningar bland metallarbetarna.

– Jag är övertygad om att vi fixar det om vi får investeringar som vi behöver inom kärnverksamheten, inom rör, band och tråd, säger han.

– Men visst blir det en turbulent tid, medger han.

När det fäller flytten av huvudkontoret till Stockholm är Tomas Kärnströms kommentar:

– Vi får längre till huvudkontoret. Men jag förutsätter att investeringarna görs på affärsmässiga grunder och inte beror på var huvudkontoret ligger.

Mer läsning

Annons