Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeyhuligan portas från matcher

18-åringen från Sandviken blev förbannad på domaren och kastade in en tändare på isen i Läkerol Arena.

Det skulle han inte ha gjort. Nu är han avstängd från alla hockeymatcher på högre nivå i hela Sverige resten av säsongen.

Annons

Brynäs tog emot Linköping 15 oktober i år. Ett domslut retade den 18-årige Brynäs-supporten till den grad att han kastade in en cigarettändare under pågående match. Ett vittne såg honom kasta och vände sig till en polis på plats i Läkerol Arena.

– Polisen kunde ta honom där på plats och han erkände, berättar åklagare Sebastian Flodström, som nu beslutat att ge huliganen tillträdesförbud.

Det betyder att Brynäs-supportern får nöja sig med att titta på hockey på tv eller gå på matcher under allsvensk nivå för hela resten av säsongen fram till sista april. Tillträdesförbudet gäller på samtliga inhägnade idrottsanläggningar i Sverige där det anordnas hockeymatcher på elitnivå.

18-åringen erkände brott mot ordningslagen och på Brynäs matcher blev Sandvikenkillen redan på ett tidigt stadium så kallat arrangörsavstängd.

– Men att bryta mot en klubbs avstängning är inget brott. Det är det däremot att bryta mot ett tillträdesförbud, förklarar Sebastian Flodström.

Skulle 18-åringen trotsa förbudet riskerar han böter eller fängelse i högst sex månader.

Den här typen av avstängningar är ganska ovanliga. De senaste tre åren som Flodström haft just det här uppdraget på Åklagarkammaren i Gävle har han kanske delat ut ett förbud per säsong.

– Jag har inte uppfattningen att den här typen av brott är något större problem här. Men naturligtvis händer det saker som jag aldrig får veta eftersom den som gjort det inte går att identifiera, säger han.

Tillträdesförbudets längd varierar efter brottsmisstankarna. Att bryta mot ordningslagen med tändare eller till exempel tända på en bengalisk eld är inte lika allvarligt som en misshandel, som kan ge betydligt längre avstängning från idrottsmatcher.

Mer läsning

Annons