Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors­företagare vittne i stort insidermål

Hoforsföretagaren Reidar Östman, själv dömd till 1,5 års fängelse för insiderbrott, åberopas som vittne i det som kallas för Sveriges största insiderhärva.

– Men han är själv inte misstänkt för brott i det här fallet, säger kammaråklagare Stig Åström.

Annons

Sex män står åtalade och misstänkts ha tjänat omkring 130 miljoner kronor på olaglig insiderhandel. Reidar Östman dömdes i april för insiderbrott. Han hade sålt aktier i börsnoterade gruvbolaget Scanmining strax innan bolaget konkursade.

Östman fick 1,5 års fängelse, vilket hittills är det strängaste straff som utdömts för liknande brott i Sverige.

Han överklagade domen, men tog sedan tillbaka det och väntar nu på att kriminalvården ska anvisa en anstalt där han ska avtjäna straffet.

I samband med att Ekobrottsmyndigheten började granska honom upptäckte utredarna att några av hans aktieaffärer var identiska med den så kallade Nordeamannens, en av de åtalade i den stora insiderhärvan. Båda männens portföljer förvaltades av private banking-mäklare på Nordea i Luxemburg. Nordeamannens mäklare, kallad Luxemburgmannen, är åtalad för medhjälp och var kollega med Reidar Östmans mäklare. Luxemburgmannen tros ha spridit insiderinformationen från Nordeamannen vidare, Östmans mäklare snappade upp detta och gjorde affärer åt Hoforsföretagaren. Dessa investeringsrekommendationer ska ha upphört efter att Nordeamannen greps.

Varken Östman eller hans mäklare är missänkta.

– Men man kan säga att Östman på sätt och vis är ett nyckelvittne, säger Stig Åström.

Rättegången inleds 28 september i Stockholms tingsrätt. Eva Carlsdotter

Mer läsning

Annons