Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors under 10 000-strecket

Hofors är nu för första gången i modern tid en kommun med färre än 10 000 invånare. Enligt befolkningssiffrorna för första halvåret tappade Hofors 45 invånare och hamnade på 9 994 personer. Gävle och Ockelbo fortsätter växa medan Sandviken krymper.

Annons

Gävle växte med hela 327 personer under första halvåret 2008. Men precis som tidigare växer Gävle genom att ta invånare från övriga länet och genom att ha en relativt stor invandring. Gävle är också den enda kommunen i Gävleborgs län där det föds fler personer än som dör. Gentemot övriga Sverige fortsätter dock Gävle att tappa invånare.

För Sandviken är det tvärtom. Kommunen har en större inflyttning än utflyttning både inom landet och gentemot övriga världen. Men däremot tappar Sandviken invånare inom länet och då i första hand till Gävle.

För Ockelbo, regionens minsta kommun, fortsätter det att gå bra med ett positivt flyttnetto på 42 personer första halvåret i år.

Tierp ökade sin befolkning med 40 personer första halvåret medan Älvkarleby minskade med sex personer.

Den psykologiskt mest dramatiska förändringen inträffade dock i Hofors där kommunen passerade det magiska 10 000-strecket i negativ riktning. Hofors hade visserligen ett positivt flyttnetto med två personer första halvåret. Men eftersom det var 47 fler döda än födda blev det ändå ett ordentligt befolkningstapp och alltså en befolkningssiffra som första gången i modern tid underskrider 10 000 invånare.

Mer läsning

Annons