Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högbo Bruks ledning sågas offentligt

Högbo Bruks ledning får nu hård offentlig kritik efter det ekonomiska fiaskot med konstfrusna skidspåret.
Kommunkoncernens moderbolag SSAB riktar en officiell missnöjesförklaring mot Högbostyrelsen.
Samtidigt säger SSAB:s vd Svante W Nordh att Högbochefen Nils Nordenskiöld inte bör fortsätta efter bolagsstämman i juni.

Annons

Nu kommer efterspelet till fiaskot som ledde till att det konstfrusna skidspåret i Högbo kom att kosta 21 miljoner kronor i stället för budgeterade 13 miljoner.

Styrelsen för Sandvikens Stadshus AB, kommunkoncernens moderbolag, har behandlat frågan och fattat ett protokollfört beslut om att ordföranden Peter Kärnström, s, ska framföra SSAB:s missnöje i ett samtal med Högbo Bruks styrelseordförande Per Engström.

Enligt Kärnström finns det inget krav på att Högbostyrelsen ska avgå,

– Vi har reagerat över bristerna i hanteringen och jag har fått uppdraget att tala om det för Högbo Bruks styrelseordförande.

– Det innebär att vi är missnöjda.

Vid SSAB:s styrelsemöte uttalade sig vd:n Svante W Nordh, tillika kommundirektör, om Nils Nordenskiölds roll som vd för Högbo Bruk AB.

– Jag talade om att jag med anledning av den uppkomna situationen har åsikten att han bör sluta vid bolagsstämman i juni.

Att Nils Nordenskiöld går i pension i samband med bolagsstämman är helt enligt tidigare planer. Eftersom någon ersättare inte rekryterats kan det dock bli aktuellt med en förlängning av vd-avtalet.

– Men min uppfattning om att han bör sluta vid bolagsstämman har förstärkts. Det är inte lämpligt att han fortsätter. Men det är inte mitt beslut. Det är en fråga för styrelsen, säger Svante W Nordh.

Diskussionerna om skidspåret fortsatte vid kommunstyrelsens möte på torsdagen. Per Engström var ditkallad för att ge sin förklaring till det ekonomiska fiaskot.

– Han gav en bra och trovärdig beskrivning som innehöll både kritik och självkritik, sade oppositionsrådet Riitta-Liisa Björk, m, efteråt.

Oppositionspartierna hade i går inte tagit ställning till om de ska kräva att Högbostyrelsen ska bytas ut.

– Vi ska bestämma hur vi ska formuleras oss tills årsredovisningen ska behandlas i kommunfullmäktige, sade Riitta-Liisa Björk.

Mer läsning

Annons