Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högbo vill ha ännu mer härproducerat

/
  • Högbo brukshotells kökschef Stefan Johansson lanserar konceptet

Inom tio år ska hälften av Högbo brukshotells råvaror vara närproducerade och flertalet till och med härproducerade. För att det ska vara möjligt krävs hjälp från de företag som kvotflyktingar just nu är med och startar upp.

Annons

Flera EU-projekt har under de senaste åren bedrivits på Högbo Bruk. Nu börjar kommun, arbetsförmedling och inte minst Högbo Brukshotell skörda resultat.

Sedan en tid tillbaka finns paraplyorganisationen Högbo gårdshandelsförening, en ideell förening som ska stödja bildandet av sociala företag. Och i slutet på förra året öppnade en marknadsplats där härproducerade varor säljs under konceptnamnet "Made in Högbo", framför allt till hotellets restaurang, men även till privatpersoner.

– Det finns redan ett 15-tal företag i Högbo och de sociala företagen ska smälta in i det koncept som redan finns där, säger kommunens arbetslivschef Leif Jansson som ansvarat för de EU-projekt som legat till grund för nyföretagandet.

– 30-40 personer har i dag en anställning, de flesta delvis subventionerade av lönebidrag från arbetsförmedlingen. Det är personer som står långt från arbetsmarknaden, säger Leif Jansson.

Det är framför allt kvotflyktingar och andra invandrare som jobbar med matproduktionen på Högbo Bruk.

Förutom de stora växthusen där det odlas ekologiska grönsaker görs även bröd, ost och så finns det djur och förädling av köttprodukter.

Utöver de anställda finns ytterligare ett 60-tal personer kvar i olika projekt. De varvar språkstudier med praktik och handledning.

I dag är 21 procent av maten i restaurangen producerad inom en radie på sju mil. Ambitionen är att det ska mer än fördubblas. Något som inte kan bli verklighet utan att fler EU-projekt avknoppas till affärsdrivande företag.

– Tanken är att medverka så att det finns underlag för fortsatt sysselsättning. Konceptet socialt företag innebär också att överskottet återinvesteras för att öka sysselsättningen, säger Leif Jansson.

LÄS OCKSÅ:

Här växer både grönt och människor

Mer läsning

Annons