Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högbo vill ha mer pengar av åkarna

Skidåkningen är en förlustaffär i miljonklassen för Högbo Bruk AB. Nu ska bolaget se över hela sitt skidkoncept för att få ut mer pengar av sina satsningar.
Betalstationer i vanliga skidspår vintertid och rullskidåkning sommartid är några av de uppslag som ska bearbetas under sommaren.

Annons

Det konstfrusna betalspåret som kom att kosta 21 miljoner kronor i stället för budgeterade 13 miljoner, har blivit en ekonomisk belastning för kommunägda Högbo Bruk AB.

Bolaget har också svårt att få tillbaka de pengar som läggs ned på övriga skidspår i Högboterrängen.

– Skidåkningen går inte ihop för oss. Bolagets resultat för 2008 belastades med ett minus på totalt närmare 1 miljon kronor för skidåkningen, säger vd:n Hans-Peter Eriksson.

Eftersom kommunens moderbolag Sandvikens Stadshus AB satt hård press på Högbo Bruk att leverera bokslut med svarta siffror måste företaget nu agera.

Hans-Peter Eriksson har dragit igång ett projekt som går ut på att göra om hela konceptet för skidåkningen och då inte bara för det konstfrusna betalspåret.

– Vi ska titta på allt som har med skidåkning och servicen runt omkring att göra, säger han.

I ett första steg ska en serie möten hållas med aktiva, skidklubbar, Vasaloppsarrangörerna, Friluftsfrämjandet med flera för att de ska få tala om vad de saknar i Högbo och vilken utökad service som de eventuellt är beredda att betala för.

Sedan flera år tillbaka har man inom Högbo Bruk övervägt att sätta upp betalstationer i vanliga spår för att få ersättning för de kostnader som läggs ned på preparering och konstsnötillverkning.

– Men det blir naturligtvis en omställning eftersom det här historiskt är någonting som längdåkarna vant sig vid att få gratis, säger Hans-Peter Eriksson.

Men även möjligheterna att anordna nya sommaraktiviteter genom att exempelvis använda betalspårets asfaltslinga för rullskidåkning, rullstolsåkning eller inlines ska undersökas liksom intresset för utökade tjänster på service- och materialsidan.

– Vi drar igång en dialog nu och hoppas ha en hyfsad koll på vad som kan göras inför kommande vintersäsong.

Mer läsning

Annons