Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högbobadet rödlistat

/
  • KRITISERAT. När EU kollade badplatser i Sverige var Högbobadet en av dem som blev rödlistade. Men Tommy Stenergard, miljö- och hälsoskyddschef i kommunen, säger att fler prover krävs och att han för tillfället inte själv har några problem med att bada där.
  • RÖDLISTAT. Högbobadet är ett av 23 bad i Sverige som har rödlistats av EU-kommissionen. Vattnet håller för dålig kvalitet. Nu ska Sandviken kommun under sommaren ta ett flertal prover för att se vad resultatet beror på. En som besökte badet under måndagen var John Roche:

Högbobadet har blivit rödlistat av EU-kommissionen. Men Tommy Stenergard, miljö- och hälsoskyddschef i Sandviken kommun, har inte några betänkligheter med att hoppa i vattnet där.

Annons

23 badplatser i Sverige klarade inte av EU:s krav förra året. En av dem var Högbobadet, som nu har rödlistats av EU-kommissionen.

En rödlistning betyder inte att badet stängs, inte heller att det är farligt att bada där, men vattenkvaliteten är inte lika bra som vid de bad som har en grön eller blå markering.

– Det är bara en ögonblicksbild vid just det tillfället, säger Tommy Stenergard, miljö- och hälsoskyddschef i kommunen, som förklarar att listningen baseras på endast ett provtillfälle.

Kommunen fick några dåliga provsvar själva under förra året. Nu ska de följa upp rödlistningen med fler prover under den kommande sommaren.

De vet inte orsaken. Det kan bero på att för många har badat vid provtillfället, och att vattnet därför inte har hållit tillräckligt hög kvalitet, eller att det aktuella provet har förorenats av kanadagäss.

Hur kommunen ska gå vidare med detta beror på vad de kommande provsvaren visar.

– Det blir i så fall ägarens sak att vidta åtgärder i det fallet.

– Som det ser ut i dag kan jag inte säga att jag har några betänkligheter med att bada där.

En som besökte badet under måndagen var John Roche, som var där med en skolklass. Nyheten om att badet har rödlistats gör honom betänksam om det är bra att åka dit:

– Om vi hade vetat det tidigare hade vi kanske valt att inte åka hit, säger han.

Totalt kontrollerades 847 badplatser förra året, 406 vid kusten och 441 bad i sjöar.

Under 2007 klarade 95 procent av badplatserna vid kusterna i EU minimikraven enligt badvattendirektivet. Av inlandsbaden var det 88 procent.

Mer läsning

Annons