Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Högervind över Sandviken sedan centern fick makt”

Det har blåst en högervind över Sandviken sedan centern kom in i Stadshuset. Det anser vänsterns Karin Nilsson.
Moderaternas Riitta-Liisa Björk håller inte med. Hon menar att centerpartisterna bara blivit trängda till tystnad.
– De har sålt sitt hjärta, säger hon.

Annons

Arbetarbladet gjorde i går ett demokratiskt halvtidsbokslut efter två år med formaliserat regeringssamarbete mellan socialdemokraterna och centern.

Resultatet: Få vallöften är hittills uppfyllda. En hel del saker är på gång. Men varken väljare eller majoritetspartiernas egna ledare kan peka på några stora, konkreta förändringar av att socialdemokraterna numera delar med sig av makten.

Karin Nilsson, vänsterns oppositionsråd, anser dock att det blivit en stor förändring. Hon menar att det i dag pratas utförsäljning och konkurrensutsättning på ett sätt som tidigare inte varit accepterat i Sandviken samtidigt som jämställdhetsfrågorna hamnat i bakvattnet.

– Centern är ett tydligt högerparti med antifackliga åsikter. Det märks att de fått ökat inflytande.

Enligt Karin Nilsson ställs samarbetet mellan s och c på sin spets när den centermotion om tillämpning av valfrihetslagen som just nu hanteras i maskineriet blir föremål för beslut. Säger s ja är högervridningen definitiv, menar hon.

”Allt är som förr”

 

Men på moderaternas oppositionsråd Riitta-Liisa Björk har det inte blåst någon högervind. Hon tycker att allt är som förr. Förutom då att centerpartisterna blivit tysta.

– Det känns som att de sitter tillfångatagna, säger hon.

– Carl-Ewert Ohlsson (centerns kommunalråd) var tidigare den som tog mest tid och plats av alla. I dag öppnar han knappt munnen i kommunstyrelsen. Han och de övriga centerpartisterna har blivit trängda till tystnad, i alla fall i det offentliga rummet.

Bättre klimat

 

Den förändring som Riitta-Liisa Björk noterat är personalrelaterad och har inget med samarbetet s och c att göra.

– Med Peter Kärnström som ordförande i kommunstyrelsen har vi fått en annan ledarstil och ett bättre klimat. Han var kaxig tidigare men har vuxit i sin nya roll.

Carl-Ewert Ohlsson tycker att hans egen roll förändrades dramatiskt när han efter valet bytte titeln oppositionsråd mot kommunalråd.

– Det är lättare att vara i oppositionsställning om man vill synas men svårare om man vill påverka, konstaterar han.

Centerledaren anser själv att det blivit en större acceptans för företagare och företagares villkor med centern i Stadshuset.

– Men samarbete handlar om att ge och ta och sedan dela på både kritik och applåder.

Mer läsning

Annons