Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsäsong för bluffakturor

/
  • BLUFFÖRSÖK. Konsthallscheferna Lars Westerman och Daniel Palmberg nobbade förra sommaren ett oseriöst företag som lovade skydda konsthallens domännamn från att bli stulet. Nu, ett år senare, har ett annat ökänt företag skickat en faktura på 21 000 kronor för samma påstådda tjänst. Ett vanligt sommarfenomen, säger man hos kommunen om bluffaktureringen som blivit en miljardbransch.

Semestertider är högsäsong för blufföretag som fakturerar företag och myndigheter för fejkade tjänster.

– Det här är en lukrativ bransch som i dag omsätter 1 miljard, säger Dick Malmlund, Svensk Handels säkerhetschef.

Hans råd: Betala aldrig bara för att snabbt få saken ur världen. Den som gör det bidrar bara till att hålla bluffbranschen vid liv.

Annons

På Sandvikens konsthall blev personalen förra sommaren uppringd av en kvinna från företaget Domänregistreringar Europa AB som påstod att någon var på väg stjäla konsthallens domännamn. Alltså rätten till det unika namnet på internet. För bara 1 900 kronor lovade hon se till att Konsthallen fick sitt namn skyddat. Men på Konsthallen aktade man sig för att skriva på något avtal.

Nu ett år senare har inkassoföretaget Naproxi Finans AB skickat en faktura på 21 375 kronor för den påstådda domänregistreringen.

– Ett vanligt sommarfenomen. De här företagen chansar på att det är någon ovan som attesterar fakturorna, säger kultur- och fritidschefen Bo Eriksson.

På Sandvikens kommun har man extra hög beredskap för bluffakturor under sommaren och bestrider rutinmässigt alla betalningar för varor och tjänster som inte är godkända enligt leveranskontrollerna.

Men många småföretagare blir oroliga när företag som Naproxi Finans hotar med kronofogde och tingsrätt om de inte omedelbart betalar.

– Vi har ett systemfel i Sverige som gör att småföretagen känner sig väldigt otrygga i sådana här situationer. Volvo och Scania struntar fullständigt i om någon hotar med betalningsanmärkningar. Men Pelle på Pelles Mekaniska Verkstad blir livrädd att leverantörerna ska börja kräva förskottsbetalningar och banken säga upp lånen. Därför betalar han hellre än att riskera något, säger Dick Malmlund.

– Men ju fler som betalar, desto längre hålls den här branschen vid liv och desto fler kan fortsätta ägna sig åt att terrorisera företag.

Domänregistreringar Europa AB är numera försatt i konkurs. Naproxi Finans är uppsatt på Svensk Handels varningslista som ett oseriöst företag.

– Det är många som hört av sig om det här företaget under de senaste veckorna. Jag skulle tro att det är samma killar som drev Domänregistreringar som nu håller på att aktivera sig igen bakom ett nytt företagsnamn. Det brukar gå till så, säger Dick Malmlund.

Mer läsning

Annons