Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt söktryck på Göranssonska – här är tre av dem som tävlar om en plats på teknikskolan

/
  • Tilda Åkesson Danielsson, Brian Meki och Munkheredene Munkhbayar är tre av de 94 elever som tävlar om 66 platser på Göranssonska skolan när de ska börja gymnasiet till hösten.

Tilda, Brian och Munkherdene är tre av de 94 elever som har valt Göranssonska skolan som förstahandsval. Men bara 66 platser erbjuds på Sandvikens populäraste gymnasieprogram, vilket innebär att konkurrensen är stor.
Estetiska inriktningarna ser däremot ut att bli svårare att fylla.

Annons

LÄS OCKSÅ: Här är de mest och minst populära gymnasieutbildningarna

Nu har kunskapsförvaltningen hunnit sammanställa resultaten av provvalet till gymnasiet. Bygg- och anläggningsprogrammet tillsammans med el- och energiprogrammet är två av programmen där det verkar bli hård konkurrens om platserna. I båda fallen är det fler behöriga sökande än antal platser. Men allra svårast blir det att komma in på Göranssonska skolan.

Här finns 1,4 sökande per plats och av dem var nästan alla behöriga redan vid höstterminens slutja, . Eleverna som konkurrerar om platserna kommer inte bara från Sandviken utan även från Hofors och Gävle.

Tilda Åkesson Danielsson som går på Murgårdsskolan är en av dem som vill gå på Göranssonska skolan. För henne har valet inte varit svårt.

– Jag tycker om teknik och matte, de ämnen man främst läser. Jag gillar arbetssättet de har, att jobba i projekt, det är bra stämning och bra lokaler.

Hon vet. Hon har förutom på öppet hus varit på skolan under en sommarteknikskola.

– Det var väl kanske då jag bestämde mig.

Även klasskompisarna Brian Meki och Munkheredene Munkhbayar vill gå på industritekniska programmet på Göranssonska och har liknande motiv.

– Det verkar vara en bra skola och jag gillar att kunna varva teoretiska ämnen med praktik, säger Brian Meki.

Söktrycket är betydligt högre på Göranssonska än på Bessemergymnasiets industritekniska program som bara har 10 behörigt sökande på 16 platser.

– Jag tror det beror på att det är bredare, det är anledningen för mig. Det är fler teoretiska ämnen så jag kan ha fler valmöjligheter på högskolan sen, säger Tilda Åkesson Danielsson.

Den hårda konkurrensen är hon väl medvetna om.

– Jag har haft kontakt med syon och hon har sagt att jag borde komma in med mina betyg, så det borde gå. Men det är klart man måste vara lite ödmjuk också och inte ta det för givet.

Mindre populära i provvalen var estetiska linjerna. Programmet med inriktning estetik och media hade bara nio behöriga sökande på 24 platser och inriktning musik sju behöriga sökande till 18 platser.

Kunskapsnämndens ordförande Signe Brockman (S) har inte hunnit sätta sig in i sökstatistiken än, men kommenterar ändå Göranssonska skolans popularitet.

– Det har varit lite upp och ner, men senaste åren har det varit en ganska bra sökbild. Det är väl bra.

Borde det finnas fler platser där?

– Det bestämmer ju inte vi så det är jättesvårt att svara på, det beror på hur det ser ut med lokaler och så, säger Signe Brockman.

Göranssonska skolan ägs och drivs av Sandvik utbildnings AB som har Sandvik som majoritetsägare med kommunen som minoritetsägare. Alla elever garanteras sommarjobb under utbildningstiden.

För fler lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här

Mer läsning