Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjda avgifter inom äldreomsorgen i Sandviken

/

Äldreomsorgsnämnden ska i nästa vecka behandla ett förslag till nya avgifter som innebär att kommunens intäkter ökar med cirka 300 000 kronor.

Annons

– Men framför allt går förslaget ut på att det ska bli mindre administration, säger Ingrid Nilsson, utredningsgruppens sekreterare.

I stället för att administratörerna ska hålla reda på exakt hur många timmars hjälp var och en får införs en nivåtaxa med tre olika steg där den som får hjälp med dusch, tvätt eller städning vid enstaka tillfällen får betala 450 kronor för upp till en och en halv timmes service i månaden i stället för dagens timpris på 208 kronor.

För 1,5–5,7 timmars hemtjänst blir priset 900 kronor. Den som behöver ännu mer hjälp får betala hela sitt så kallade avgiftsutrymme. Dock högst 1 712 kronor enligt den maxtaxa som gäller inom äldreomsorgen.

Sandvikens kommun jämkar i dag matkostnaden för cirka 240 pensionärer. Men den subventionen slopas enligt förslaget. Något som enligt Ingrid Nilsson kan innebära att några få måste söka socialbidrag för att få ekonomin att gå ihop.

Taxeförslaget i övrigt innehåller förenklingar i form av exempelvis debitering av fasta månadsbelopp för tvättmedel, disktrasor, toalettpapper och annat förbrukningsmaterial.

Mer läsning

Annons