Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holmberg vill lätta på sekretess

/
  • KOMMUNIKATIONSPROBLEM. Barbro Holmberg och Sveriges andra varselsamordnare får lita till media för att få information om vilka företag som varslar. Varslen på Ovako har media rapporterat om, men mindre företags varsel riskerar att gå samordnarna förbi. Arbetsförmedlingens sekretess måste ändras, och Barbro Holmberg har varit drivande i frågan och har nu lösningen.

Sveriges varselsamordnare får lita till media för att få information om vilka som varslas.


Arbetsförmedlingens

sekretessregler sätter stopp för deras arbete.


Men på landshövding Barbro Holmbergs initiativ kommer nu en lösning på problemet.

Annons

I november 2008 utsågs över hela Sverige landshövdingar och ordföranden i regionstyrelser till att samordna insatserna efter varslen som kom från företag över hela landet, bland annat beskedet om att 900 personer varslas på Sandvik i Sandviken.

En svår uppgift på många sätt. Och inte blev den lättare av att de inte ens fick korrekt information om hur många personer som har varslats.

Arbetsförmedlingens sekretessregler har satt stopp för deras arbete, eftersom de inte får lämna ut uppgifter om vilka företag som har varslat till utomstående.

Barbro Holmberg, landshövding i Gävleborg, är en av dem som har reagerat kraftigt mot hur arbetet i onödan försvåras.

För att få veta hur läget på arbetsmarknaden har sett ut har hon fått göra som alla andra – läsa tidningen.

– För oss som samordnare blir det konstigt att få information via media om vilka företag som varslar, vilket också innebär att vi får information i efterhand, säger landshövdingen.

Media rapporterar inte om alla företag som varslar, vilket alltså innebär att samordnarna inte får en korrekt bild av läget. Resultatet kan bli uteblivna åtgärder.

På Barbro Holmbergs initiativ ska nu företag som varslar av Arbetsförmedlingen få frågan om denna information även får spridas till varselsamordnaren. Med andra ord utvidga sekretesskretsen.

– Jag är övertygad om att företagen går med på detta.

Hon menar att företagen inte har någonting att förlora på att även samordnarna, utöver Arbetsförmedlingen, får ta del av informationen. Men även efter denna ändring i rutinerna kommer bilden av läget att vara skev för samordnarna.

– Även om vi nu får direkt information från Arbetsförmedlingen, finns det ändå ett stort mörkertal eftersom företag med färre än fem anställda inte behöver meddela varsel, säger Barbro Holmberg.

Mer läsning

Annons