Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon anser att eget skapande är framtiden

/

Framtiden behöver fler entreprenörer. Det anser Darja Isaksson som sitter i regeringens innovationsråd. Därför är det viktigt att låta barnen vara med och skapa.

Annons

LÄS OCKSÅ:

Eleverna lär sig skapa med ny teknik

Listan: Jobben som försvinner

Framtidens jobb, finns de? Stadsminister Stefan Löfven har sagt att en nyindustrialisering ska skapa fler jobb. Darja Isaksson är tveksam till storskaligheten.

– Jag är optimist och jag tror att det kommer skapas många jobb i framtiden, även om mycket försvinner med automatisering. Men det är inte samma typ av jobb och jag tror inte en nyindustrialisering är lösningen.

Hon poängterar att nya företag som exempelvis Google skapar mycket värde, men har betydligt färre anställda än äldre storföretag som exempelvis Sandvik.

– Jag tror det digitala samhället har en annan logik som beror mycket på nya tekniska möjligheter. Det går att bygga upp affärsmodeller som det tidigare inte funnits ekonomi i. Produktionsökning och jobbtillväxt hänger inte ihop längre, säger Darja Isaksson.

Digitalt skapande tror hon är en stor framtidsbransch.

– Det kommer att finnas behov av innovationskraft. Om det ska gå bra för dig på framtidens arbetsmarknad ska du vara positiv till att skapa och tänka själv och nytt.

För skolorna är det därför en stor utmaning att låta eleverna själva vara delaktiga. Fler kommer behöva bli entreprenörer. Darja Isaksson hyllar "makerrörelsen" som växer fram runt om i världen och handlar om att lära sig genom göra. Det kan programmering vara en del av.

– Det gäller att använda programmering i ett sammanhang, använda det inom hemkunskapen och fysiken. Att sätta det i ett skapande kontext. Då kommer det stärka självkänslan och lära eleverna använda tekniken till vad den är bra på.

Programmering på schemat blir allt vanligare i svenska skolor.

– Men det leds av eldsjälar. I flera andra länder är det redan en del av läroplanen, säger Darja Isaksson.

Mer läsning

Annons