Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ger upp planerna på flyktingboende i Sandviken – "Jag vill få slut på förtal och hot"

/
  • Maria Westin ger upp försöken att starta flyktingboende i Sandviken. Hoten och den långdragna beslutsprocessen blev för mycket.
  • I höstas gjorde Maria Westin flera resor till grekiska ön Samos för att hjälpa flyktingar.

Gävlebon Maria Westin ger upp planerna att öppna ett boende för ensamkommande flyktingbarn i en villa i Björksätra i Sandviken.
"Jag vill bara få ett slut på alla förtal, alla hot och få leva utan att vakna varje natt för att kolla om mitt hus brinner", skriver hon i ett inlägg på Facebook.

Annons

I ett sms-meddelande till Arbetarbladet bekräftar Maria Westin att hon lagt ned projektet.

Planerna har mött kraftiga reaktioner från bland annat grannar till villan där flyktingbarnen skulle få bo.

– Hon har utsatts för förfärligt mycket hat och hot, säger Cherstin Hansson, universitetsadjunkt på Högskolan i Gävle, som skulle ställa upp som föreståndare för boendet.

Läs också: Hjälpte flyktingar på plats – planerar flyktingboende i Sandviken.

Ett annat skäl till att Maria Westin väljer att lägga ned projektet är att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har dröjt så länge med besked om tillstånd. Från början skulle det dröja upp till sju veckor. Nu har hon väntat i snart sju månader och nyligen fått veta att det dröjer minst tre månader till innan IVO kan börja granska ansökan.

"Hur ska jag som privatperson ha ekonomisk möjlighet att bekosta hus, löner och andra omkostnader i nästan ett år? Det har inneburit en stor stress men det är ändå ingenting jämfört med det jag fått stå ut med som person", skriver Maria Westin på Facebook och berättar om mordhot, våldtäktshot, mordbrandshot och förtal.

Grannar har anmält planerna till kommunen och hävdat att det skulle röra sig om svartbygge, anmälningar som avslagits men som fått uppmärksamhet i media. Det senaste slaget var att fastigheten drabbades av inbrott.

Läs också: Planerade flyktingboendet anmält för svartbygge.

"Allt detta för att jag vill vara en sådan människa som jag önskar andra var mot mig om jag hamnade i kris", skriver Maria Westin.

Hon framhåller att hon också haft stöd av flera grannar i området där boendet skulle vara.

Maria Westin berättar att den aktuella villan i Sandviken kommer att läggas ut till försäljning inom kort. Drömmen får ta paus ett tag, konstaterar hon.

Cherstin Hansson tycker att det är mycket sorgligt.

Hon har själv länge jobbat med flyktingfrågor och var med och startade Invandrarcentrum i Gävle för cirka 30 år sedan.

Arbetarbladet berättade i höstas om Maria Westins resor med hjälp till flyktingar på ön Samos i Grekland. Hon drev egna insamlingar och åkte ned för att hjälpa på plats.

Men hon ville också göra mer hemmavid och sökte tillstånd för att starta ett boende för ensamkommande flyktingbarn – ett projekt som hon nu ser sig tvingad att ge upp.

Arbetarbladet har kontaktat Maria Westin som avböjer ytterligare kommentarer med hänvisning till hoten som hon utsatts för.

Läs också: På väg att hjälpa än en gång.

Läs också: Gävlebor tillbaka på Samos för att hjälpa flyktingar.

För fler lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här

Mer läsning

Annons