Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon larmar om stor brist på demensplatser

/

Nära hälften av de som bor på vanliga äldreboenden i Sandviken är dementa. Det slår demensförbundets ordförande Aino Blom fast. Hon anser att det behövs fler särskilda demensplatser.

Annons

LÄS MER: Ingen reagerade på Maj-Britts larm

En utredning ska visa om Maj-Britt som är dement behöver flyttas till ett demensboende.

Att hon placerats på ett vanligt serviceboende när hon hela tiden varit dement finns inga konkreta förklaringar till. Men det är ingenting hon är ensam om.

– Jag har talat med personal från olika äldreboenden och alla har en stor andel dementa på vanliga avdelningar, säger Aino Blom.

Hon anser att det måste bli fler demensplatser i Sandviken.

– Det är klart att det kostar kommunen mer pengar eftersom det ställs krav på högre bemanning, men det är en prioritering som måste göras, säger Aino Blom.

Karin Jonsson som är högst ansvarig chef delar inte riktigt hennes uppfattning.

– Åtminstone innan årsskiftet så hade vi ingen kö till våra demensplatser. Men det är klart att det förändras hela tiden.

Hon vill inte kommentera det enskilda fallet, men menar generellt att det inte alltid är det bästa för den dementa att bo med andra dementa.

Samtidigt tvingas kommunen nu genomföra en kartläggning av alla äldre som bor i särskilt boende för att utreda vårdbehov. Det är ett krav i nya demensriktlinjer som har tagits fram på nationell nivå.

– Vi får väl se vad det visar. Om vi behöver göra några förändringar. Det här är något vi kommer vara tvungna att göra varje år framöver, säger Karin Jonsson.

Genomgången ska rapporteras till politikerna i omsorgsnämnden inom några månader.

Arbetarbladet har även sökt omsorgsnämndens ordförande Robert Sten (S) för en kommentar, men utan resultat.

Mer läsning

Annons