Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppande studenter stor fara för trafiken

Varje år sker trafikolyckor med firande studenter på flak.
Problemen är att ungdomarna inte sitter stilla, skyddsräckena ofta är för dåliga eller att det går för fort.

Annons

Onsdagens olycka i Storvik då ett studentekipage välte är långt ifrån ovanlig. Varje år händer det någonstans i landet. För några år sedan omkom en student i Nacka när en vagn välte.

Stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren ser med bävan fram emot varje skolavslutning. Han har blivit något av en expert på området och vet vad det är som är riskabelt när en massa glada elever ska ut och åka.

– De här vagnarna är inte avsedda för människor utan för gods som ligger still och är säkrat. När ungdomarna dansar och hoppar förskjuts tyngdpunkten och det är lätt att vagnen välter, säger han.

För att det ska bli en trevlig skolavslutning utan trafikolyckor har Kjell Lindgren tre punkter som är viktiga att tänka på:

4 Låg tyngdpunkt minskar risken för att vagnen välter. Alltså inte för stora däck på traktor och vagn så att hela ekipaget inte kommer för högt upp.

4 Ordentliga skydd runt om vagnen som det inte går att ramla eller hoppa över, helst 1,5 meter höga.

4 Kör långsamt. Tillåtna hastigheten på 20 kilometer i timmen är i fortaste laget.

– Det bästa med Stockholms innerstad är att trafiken gör att det inte går att åka fort. På andra orter med mindre trafik och längre avstånd är det lätt att man kör fortare än tillåtet, allra helst om det bara handlar om förflyttning från ett ställe till ett annat, säger Kjell Lindgren.

Mer läsning

Annons