Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet är inte ute – inget nej till att återställa kanalen i Sandviken

/

Kommer kanalen att återfå sin vattenspegel efter markraset 2005? Ja, trodde kommundirektör Ann-Katrin Sundelius förra året. Nu är det mer tveksamt, men något beslut finns inte.
Efter påsk har eldsjälarna i Sandvikens vänner en chans att övertyga kommunalråden.

Annons

2005 förstördes kanalen av ett markras. Tio år senare räknade kommundirektör Ann-Katrin Sundelius med att kanalen kunde vara återställd 2016 om politikerna fattade beslut under hösten.

Läs mer: Förstörd kanal ska utredas

Något sådant beslut fattades inte. Det finns inte ens ett färdigt förslag klart att ta ställning till.

Arbetet har fördröjts eftersom många på tekniska kontoret fått koncentrera sig på att hitta lokaler till skolor och förskolor.

– Vi måste säkerställa att det verkligen kommer att fungera. Inget av de konsultföretag vi varit i kontakt med kan lämna några garantier. Tvärt om säger de att om vi börjar gräva är risken att det orsakar nya ras eller sättningar i fastigheter i närområdet, säger hon.

I marken finns skikt av lera. Det gör att den kan se stabil ut från ytan men om man börjar gräva är det stor risk för skålskred enligt Ann-Katrin Sundelius.

1 miljon kronor räknade man med att lägga på att återställa vattenspegeln. Om det inte går finns funderingar på att fräscha till kanalen mer centralt i Sandviken.

Läs mer: Konsult: Kanalen kan återställas

– Där raset inträffat är upp mot E16. De som går Hälsans stig ser det, men det är inte det mest publika området. Därmed inte sagt att det inte är viktigt för upplevelsen av kanalen i sin helhet, men frågan är om vi kan ta risken, säger hon.

En av dem som kämpat för att kanalen ska återfå sin vattenspegel är Gunnar Lundberg, ordförande i Sandvikens vänner. När han fick veta att vattenspegeln kanske inte återställs tog han kontakt med tre av Sandvikens kommunalråd. Efter påsk ska de träffas för att diskutera kanalens framtid.

– Det är ett steg på väg. Jag ser det som väldigt positivt att de vill diskutera frågan med styrelsen i Sandvikens vänner, säger han.

Läs mer: Kanalen i Sandviken ska återställas – klart 2016

Men innan de pratar om kanalen ska de ta en promenad till markraset bakom Willys.

– Det är inte alla som vet hur det ser ut, säger Gunnar Lundberg som hoppas att föreningen ska kunna lägga fram argument som politikerna inte tänkt på än.

– Vi tycker att det är fantastiskt att det finns medborgare som engagerar sig och tycker att kanalen är viktig, säger Ann-Katrin Sundelius.

Mer läsning

Annons