Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot om neddragningar inom SMT

Om oljepriset fortsätter ligga kvar på dagens låga nivå är risken stor att Sandviks kunder inom olje- och gasindustrin skär ner på sina beställningar.

Annons

Risken finns att det blir neddragningar inom Sandvik Materials Technology (SMT) med cirka 3 500 anställda i Sandviken.

– Leder det till att kunderna drar ner på sina investeringar så kan det påverka skiftformerna i en del av våra rörflöden, bland annat i vår fabrik i Tjeckien. Det kan potentiellt också ha viss påverkan i Sandviken, säger Olof Faxander, Sandviks vd.

Olje- och gassektorn står för ungefär 20 procent av SMT:s försäljning men betydligt mer när det gäller vinsten.

Flera stora företag i oljeindustrin drar nu ned då lönsamheten försämras.

– Under fjärde kvartalet har vi ännu inte sett några effekter. Vi får se hur oljepriset utvecklas framåt. Det är förstås ett hot för framtiden. Vi har just nu liggande order fram till sommaren, säger Olof Faxander.

Det sjunkande oljepriset – som mer än halverats sedan i somras – har medverkat till att kunderna inom olje- och gasindustrin skjutit upp sina investeringsbeslut. Flera stora företag i oljebranschen drar ner. Men än så länge har SMT inte drabbats av avbokade order.

Samtidigt kan det låga oljepriset också gynna SMT:s affärer. Mer än hälften av affärsområdets försäljning sker i Europa och där kan tillväxten gynnas av prisfallet.

– Det finns en pluspost i ekvationen som man också ska komma ihåg, säger Olof Faxander.

I slutet på året säkrades en större order på ånggeneratorrör för kärnkraftsindustrin från en kund i Asien. Sandvik vill inte avslöja vilken kund det handlar om men troligt är att det gäller Kina eller Sydkorea.

Ordern låg på 280 miljoner kronor och ger antagligen jobb i Sandviken där större delen av rören till kärnkraftsindustrin tillverkas.

– Det är fortfarande ingen hög aktivitet i kärnkraftssektorn. Men jag tror att vi kommer att se en gradvis återhämtning, säger Olof Faxander.

Prisfallet på olja drabbar dock också Varel, det amerikanska bolaget som Sandvik köpte förra året och som levererar verktyg för bland annat borrning efter skiffergas på amerikanska fastlandet.

Varel har nu börjat spara kostnader för att möta minskad försäljning och övervintra tills efterfrågan ökar igen.

Mer läsning

Annons