Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotelleleverna känner sig lurade

/
  • LURADE. Hotelleleverna  Linn Persson, Caroline Forslöf Norin och Louise Hedman och trivs i Högbomiljön. ”Lugnt och fint och bra för sammanhållningen i klassen. Dessutom är det jättebra för utbildningen att vi får chansen att anordna konferenser på riktigt”, säger de. Gymnasieeleverna känner sig nu lurade efter beskedet att de inte får fortsätta i Högbo.

De var lovade att driva egen konferensanläggning i herrgårdsmiljö. Men nu får de hålla tillgodo med att leka konferens i ett klassrum.
– Vi är lurade, säger hotelleleverna i tvåan sedan gymnasieskolan sagt upp avtalet med Högbo Bruk mitt under deras utbildning.
För skolan blir det en besparing med 400 000 kronor. Men för Sandvikens kommun som helhet kan det bli en ren förlustaffär.

Annons

Egna konferensanläggningen i Nya Herrgården i Högbo Bruk har under de senaste åren varit hotell- och restaurangprogrammets starkaste vapen i marknadsföringen av den mindre kända delen av programmet – hotellutbildningen. ”Sveriges bästa skolmiljö”, har konferensanläggningen kallats.

I Högbo har eleverna fått träna i skarpt läge genom att planera och anordna interna konferenser inom kommunkoncernen. På köpet har Sandvikens kommun sparat en massa pengar på att slippa skicka tjänstemän till exempelvis Malaga eller Tällberg så fort det ska konfereras.

Men i förra veckan blev det klart att avtalet bryts. Skolan har inte råd att fortsätta betala hyran på 400 000 kronor och eleverna som gick in i utbildningen för att de tyckte det lät attraktivt med Högboupplägget känner sig blåsta.

– Jag skulle inte ha sökt mig till Sandviken om det inte vore för löftet om att få gå i Högbo. Då hade jag valt Bollnäs i stället, säger Felix Söderlund från Söderhamn.

De andra eleverna i tvåan känner sig även de lurade och säger att de antingen skulle ha valt restaurangspåret eller ett annat program om det inte vore för marknadsföringen av Högboanläggningen som ett viktigt inslag i utbildningen. Dessutom har de nyligen fått veta att en av två lärartjänster inom karaktärsämnena försvinner inför nästa år och att läraren som blir kvar ensam ska ha tio kurser.

– Nu känns allting bara meningslöst, säger Louise Hedman.

Några besked om hur Högboanläggningen ska ersättas inför hösten har eleverna ännu inte fått. Enligt en uppgift ska det byggas upp en reception i ett klassrum för att eleverna ska få leka konferens med varandra. Men det väljer de tills vidare att betrakta som ett dåligt skämt.

Rektorn Ann-Chatrine Friberg förstår elevernas besvikelse men säger att skolan varit tvingad att göra den här besparingen.

– Jag tycker själv det är jättesorgligt. Eleverna har fått en väldigt bra grundtrygghet när de varit i Högbo och tränat.

– Jag vet inte vad det finns för avtal skrivna.

Mer läsning

Annons