Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundförgiftningen: ryktesspridning inte ovanligt

Rykten sprids om att hundar förgiftas i Sandviken. Att människor ser något skrämmande och vill varna andra är dock inte särskilt konstigt.
– Det följer en väldigt vanlig form, varningen. Folk pratar med varandra och varnar varandra, säger Åsa Larsson, redaktör på Viralgranskaren.

Annons

I Västerås inträffade nyligen en liknande situation med rädsla för hundförgiftning, och polisen hittade förgiftad mat i fyra fall, enligt Aftonbladet. Också där var människor rädda, och ett hunddagis valde att sätta munkorgar på sina hundar.

Det är inte ovanligt att lokala medier runt om i Sverige rapporterar om rädsla för hundförgiftning. Arbetarbladet har nyligen berättat om två hundar i Sandviken som dött av förgiftningsliknande symptom. På Facebook har rykten spridits, där det bland annat spekulerats i om det kan vara så att någon placerat ut råttgift. I kommentarsfälten diskuteras om det är sant eller inte, och många människor förhåller sig skeptiska till att någon faktiskt skulle ha placerat ut gift för att döda hundar.

Läs även: Flera hundar döda i Sandviken

Åsa Larsson är redaktör på Viralgranskaren, som jobbar med att gå till botten med liknande berättelser som får spridning, för att reda ut om de är sanna eller inte. Hon menar att det inte är konstigt att människor ser något som de vill varna andra människor för. Dock bör man se upp med vad man sprider för rykten, och se sig för om det verkligen stämmer. Ett exempel på felaktig ryktesspridning via nätet inträffade i Göteborg 2012. Även då larmades det om förgiftade köttbullar. I fallet Göteborg, till skillnad mot det aktuella exemplet i Gävleborg, existerade inga skadade eller döda djur utan förekomsten av förgiftad mat var just en viral hörsägen.

– Det är jätteviktigt att när du själv delar ryktet och delar du till dina kompisar, då kan det vara schyst att kontrollera det så gott som möjligt, innan du säger att något är sant eller att något ligger till på det här sättet.

Åsa Larsson menar att en bra grej kan vara att kolla med myndigheter eller polis om de har utfärdat någon varning.

– Att härleda att en hund åt någon särskild grej och sen blev sjuk på grund av det, krävs att man får fatt i föremålet och sen kan analysera det, och att den inte var sjuk av något annat skäl. Allt sådant ska sammanfalla till något mer än bara hundägarens känsla att det var så, säger Åsa Larsson.

Mer läsning

Annons