Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur många minuter ger du den här artikeln?

/
  • Järbo.
  • 10 MINUTER. Vi i Gävleborg läser i genomsnitt dagstidningen 19,3 minuter om dagen. Angelica Johansson ligger med tio minuters läsning under genomsnittet, men om tidningarna skrev mer om ungdomar skulle hon läsa flitigare.
  • 30 MINUTER. Per-Arne Johansson börjar jobba tidigt, så han hinner inte läsa tidningen förrän på kvällen. Kanske är det därför han har tid att läsa 20-30 minuter om dagen. Allt utom sporten.

Per-Arne Johansson läser längre än genomsnittet. Angelica Johansson kortare. Båda läser Arbetarbladet.

Annons

19,3 minuter ägnar vi varje morgon åt våra tidningar i Gävleborg, enligt intresseorganisationen Sveriges Annonsörer. I Järbo läser varannan människa Arbetarbladet, så därför åkte vi dit för att se efter vad prenumeranterna helst läser i tidningen, och hur många av sina dyrbara morgonminuter de är villiga att skänka kommunpolitiker, kriminalitet, krig och Kennet Lutti.

Per-Arne Johansson läser 20-30 minuter varje dag, men hemligheten bakom att han ligger över genomsnittet kan vara att han använder morgontidningen som kvällstidning, då det finns mer tid över för läsning.

– Vi funderade först på om vi skulle ha en morgontidning, och när vi bestämt oss valde vi Arbetarbladet för att de är bäst på att bevaka vad som händer ute i bygden. Jag läser allt utom sporten.

Angelica Johansson är ute med hunden när vi träffar henne. Hon läser också Arbetarbladet, men bara ungefär tio minuter om dagen. Hon läser gärna insändare, horoskop och om Järbos fotbollslag, men vill gärna se mer ungdomar i tidningen.

De som läser sin morgontidning flitigast är skåningarna, som i genomsnitt läser 21,6 minuter. I Jönköping är tålamodet sämre. De läser bara 14,9 minuter om dagen.

Finns det då något som skulle öka antalet minuter som de vill ägna tidningen?

– Goda nyheter är det för lite av, tycker Per-Arne Johansson.

Mer läsning

Annons