Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska man veta när man bara är 15 år?

/

I min familj har vi en lång och fin tradition att man ska gå på gymnasiet i Sandviken och utbilda sig till det man vill. Jaha, det låter ju kul. Men vad exakt är det jag vill bli då?

Annons

Vill jag verkligen jobba på ambulansen som mamma? Eller jobba på ett stålverk som farfar? Jag vet inte svaret själv än, kanske skulle det vara kul att jobba på ett stålverk? Vem vet, jag har ju aldrig provat. Men ska verkligen jag, Julia, 15 år, ha som mål att jobba på ett stålverk? Det är nästan så att man kan skratta åt det.

Men ambulansförare då, vore det verkligen så dumt? Rädda liv och hjälpa andra människor. Göra en insats för samhället, det låter ju riktigt bra när man tänker efter.

Hur ska man egentligen veta vad som passar en när man är 15 år? Hur ska jag kunna veta nu vad jag vill bli när jag blir stor, när jag än mindre vet vad jag vill gå för program på gymnasiet?

Tänk om jag vill göra någonting annat som ingen i min familj gjort tidigare, typ flytta till Jokkmokk och bli traktorförare. Det jag försöker säga är att du faktiskt inte behöver ha bestämt vad du vill bli i framtiden när du är 15 år.

Jag vet inte vad jag vill arbeta som än, men jag vet vad jag vill just nu och det är att ha tre roliga år på gymnasiet. Det har jag genom att välja precis vilket program jag vill, inte genom att välja det som förväntas av mig.

Julia Lindblom

Praoelev från Montessoriskolan i Sandviken

Mer läsning

Annons