Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyr ut era villor!

/
  • HYR UT VILLAN. Kommunen hoppas att Sandvikenborna vill hyra ut sina bostäder när det är stora evenemang i Göranssson Arena. Det blir en lösning på den brist på hotellrum som råder i Sandviken.

Privat uthyrning av villor ska bli en lösning på bristen på hotellrum i Sandviken.

Det hoppas man på kommunen inför World cup i bandy, Melodifestivalen och rally-SM i Göransson arena.

– Sandvikenborna kanske kan tänka sig att flytta ut till sommarstugan någon vecka så att besökarna får någonstans att bo, säger informationschefen Odd Westby.

Annons

I torsdags kom arrangörerna av helgens mässa i Göransson arena till Sandviken för att börja med förberedelserna. Men eftersom de, ett tjugotal personer, inte fick plats på något hotell i stan bor de i stället på hotell Bergsmannen i Hofors.

Det här gör nu att frågan hur Sandviken egentligen ska kunna ordna logi vid framtida mässor, festivaler och idrottsevenemang i Göransson arena med ett stort antal deltagare och besökare, ställs på sin spets.

 

Under melodifestivaldagarna i februari kommer flera hundra artister, produktionsmedarbetare och journalister till Sandviken.

Och om knappt tre veckor spelas World cup i arenan och minst 500 spelare, ledare, domare och representanter från internationella bandyförbundet behöver någonstans att bo. För att inte tala om alla långväga bandysupportrar.

– Det är en utmaning och vad vi behöver är kanske en förändring i folkbeteendet. Folk kommer snart att se möjligheten att under några dagar hyra ut sin bostad. Så gjorde man i Ljusdal när World cup gick där, så varför inte i Sandviken, säger kommunens informationschef Odd Westby.

Han förstår att alla Sandvikenbor inte är intresserade av det, men tror att tillräckligt många ändå är det.

– Folk kommer att se tillgången i sina hus, både för att man kan tjäna en peng och för att man hjälper till att skapa liv och rörelse i staden.

 

Till World cup har kommunens turistbyrå sökt med ljus och lykta efter olika typer av logi.

– För deltagarna har det ordnat sig, däremot letar många åskådare boende. Men en del privatpersoner har anmält till oss att de kan tänka sig hyra ut och då har vi förmedlat deras kontaktuppgifter, berättar turistchefen Eva Hofstrand.

I Sandviken finns i dag tre hotell, Alséns hotell, Stadshotellet Princess och Högbo brukshotell, med sammanlagt 218 rum. Kommunen har tagit fram tänkbara platser för nya hotelletableringar, men på grund av den rådande lågkonjunkturen finns det i dag ingen aktör som vill satsa.

 

Både Eva Hofstrand och Odd Westby hoppas dock att Göransson arena ska sporra entreprenörer att öppna mindre boenden, typ Alséns och Järbo turist.

– Sen får vi hjälpas åt över kommungränserna. När Ockelbo invaderas av rojalister nästa vår, kan Sandviken ordna boende åt en del av dem, säger Eva Hofstrand.

När det gäller Melodifestivalen är det klart att Princess blir artisthotell. De flesta produktionsmedarbetarna kommer dock att bo i Gävle.

Mer läsning

Annons