Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresvärd i Sandviken pekas ut som värsting

/
  • Chris Brauer var en av de hyresgäster inom K/S Sweden Real Estate som i somras hotades av avstängt vatten för att hyresvärden tagit emot hyror men sedan låtit bli att betala räkningarna för pengarna. ARKIVBILD.

Hyresgästerna har levt under hot om att värme och vatten ska stängas av. Underhållet är obefintligt. Snöröjningen fungerar bara ibland.

Nu listas K/S Real Estate Portfolio i Sandviken som en av Sveriges värstingvärdar av Hyresgästföreningens tidning Hem och Hyra.

– Sådana här företag borde inte få äga hyresfastigheter, säger hyresgästen Chris Brauer.

Annons

K/S Real Estate Portfolio hade skulder hos närmare 200 företag när det danskägda fastighetsbolaget i somras i sista stund kunde rädda sig undan konkurs genom en företagsrekonstruktion.

En av fordringsägarna var Sandviken Energi, som hotade med att stänga av vattnet till hyreshusen i Sandviken, Gysinge och Österfärnebo.

Det är en av orsakerna till att Hyresgästföreningens jurister nu rankat K/S Real Estaste som en av Sveriges 26 värsta hyresvärdar i Hem och Hyras granskning av oseriösa bostadsföretag.

Andra orsaker till bottenplaceringen är att husfasaderna förfaller i brist på underhåll och att snöröjningen ställts in på grund av obetalda räkningar.

– På somrarna kommer det ibland hit två personer från Borlänge för att klippa gräset. Annars ser man inte till något folk från det här företaget. Vi får heller aldrig någon information. Det är tråkigt att de inte sköter husen när vi betalar hyran, säger Anders Mosell, hyresgäst i Österfärnebo.

Chris Brauer, hyresgäst i Gysinge, är inte förvånad över att hyresvärden nu pekas ut som en värstingvärd.

– Nej, det har de gjort sig förtjänta av. Ska man göra ett fastighetsbolag lönsamt måste man bry sig om människorna. Annars går det åt skogen.

Det danska företaget har anlitat Jan Andersson som konsult med uppdraget att sälja fastigheterna i Sandvikens kommun. I november sade han till Arbetarbladet att hyresgästerna skulle erbjudas att själva köpa loss husen.

– Men det har vi inte hört någonting om. Ingen har informerat oss, säger Anders Mosell.

Han tror inte heller att det finns något intresse bland de boende att ta över.

– Även om vi fick husen till skänks skulle det bli en dålig affär med mycket stora investeringar som måste göras och vaktmästare som måste anställas. Många av oss som bor här är äldre personer som flyttat från villor till lägenheter just för att slippa sköta hus.

Arbetarbladets lyckades på måndagen inte nå Jan Andersson för en kommentar om försäljningen.

Mer läsning

Annons