Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I sommar stannar Sandvik

I sommar blir det en tillbakagång till gamla tider. Då kommer Sandvik att stå stilla igen. Den globala krisen tvingar bolaget att gå ifrån de senaste årens filosofi att försöka köra utan stopp i produktionen.

Annons

Sandvik har jobbat hårt de senaste åren för att komma ifrån semesterstoppen i produktionen. Maskiner har stannats enbart för nödvändiga underhållsjobb och bolaget har försökt bygga upp en fast styrka sommarjobbare som kommer tillbaka flera år i rad. Allt för att inte tappa mark gentemot utländska konkurrenter som inte har lika sammanhållen industrisemester som i Sverige.

– Det har varit en jätteapparat att försöka få ihop allt, säger Lena Berg, informationschef på Sandvik Materials Technology, SMT, som är det affärsområde som har störst produktion och flest anställda i Sandviken.

Men i år kommer det att bli som gamla tider igen när verket står stilla. I stort sett alla avdelningar på SMT kommer att stoppas under fyra veckor, troligtvis hela juli. Enbart några få kommer att köra på som vanligt, till exempel Rörverk 68 som tillverkar komponenter till kärnkraftssektorn och där beställningarna fortfarande kommer in.

Det är såklart den svaga orderingången i den globala krisen spår som ligger bakom stoppet. När Sandvik presenterade sin rapport för årets första kvartal i förra veckan hade orderingången backat med nästan 40 procent för hela koncernen jämfört med samma period förra året. Finns det inget att producera är det ingen idé att låta maskinerna gå.

– Givet att orderläget är som det är så passar vi på att slå igen när många ändå har semester, säger Lena Berg.

Beslutet innebär att Sandvik inte tar in några sommarjobbare alls i år. Förra året tog bolaget in rekordmånga, över 1 000 personer varav SMT stod för dryga 600. I år kommer överflödig personal från andra avdelningar att plockas in för dem som går.

– Det är tråkigt eftersom vi letat folk, till exempel studenter, som kan komma tillbaka under några år och som vi inte behöver lära upp på nytt. Det är synd ur det perspektivet, säger Lena Berg.

Bo Boström, ordförande för IF Metall på Sandvik, håller med om att stoppet är beklagligt.

– Det slår ju hårt mot alla som hade hoppats på att få jobb här, säger han.

Mer läsning

Annons