Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IF Metall backarfrån hotet om AD

IF Metall backar nu från hotet att dra Sandvik inför Arbetsdomstolen – åtminstone tillfälligt. Vid ett medlemsmöte i går fick fackordföranden Bo Boström en vecka på sig att försöka nå en alternativ lösning. Vad det skulle innebära för de uppsagda vill han dock inte gå in på.

Annons

I går höll IF Metall ett stormöte på Folkets hus där uppemot 800 medlemmar deltog. Anledningen var de kraschade varselförhandlingarna på Sandvik Materials Technology, SMT, som slutade med att företaget härom veckan började uppsägningssamtalen utan fackets samtycke.

Parterna är inte överens om tillämpningen av Lagen om anställningsskydd, LAS, och Metall har sagt sig beredd att stämma Sandvik inför Arbetsdomstolen i uppemot 90 fall där man tycker att uppenbara brott har begåtts.

Men i går fick Bo Boström alltså medlemmarnas uppdrag att försöka hitta ett alternativ till att behöva gå till Arbetsdomstolen.

– Vi har fått en veckas andrum. Är vi inte överens då blir det en helt annan diskussion, säger han.

– Jag vill inte säga någonting om det nu för jag vill inte gå ut och skapa falska förhoppningar. De här personerna har det jobbigt nog som det är, svarar Bo Boström.

Han vill inte heller närmare förklara varför facket försöker lösa saken med diplomatins väg i stället för att verkställa sina hot. Han uppger bara att historien är så komplicerad att det inte går att gå in på detaljerna förrän allt är klart.

Fram tills på måndag väntar nu täta träffar med ledningen för SMT.

– Antingen når vi en överenskommelse eller så går det åt skogen. Till dess har vi kommit överens om att inte säga någonting, säger Bo Boström.

Enligt honom så fortsätter orderingången att vara låg inom affärsområdet.

– Det är ingen övervarsling hos oss. Vi är inte oense om volymen på varslen men tillämpningen.

Varslet på SMT i november var på 900 anställda varav 600 metallare. 460 av dem sägs upp från företaget.

Mer läsning

Annons