Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ifo-nämnden får kritik

På punkt efter punkt får individ- och familjeomsorgen i Sandviken kritik av Socialstyrelsen.

Det handlar bland annat om att inkomna anmälningar hanteras för långsamt och att det finns tveksamheter kring om barn fått det skydd de varit i behov av.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat har Socialstyrelsen på eget initiativ granskat individ- och familjeomsorgsnämnden (ifo) med förvaltning.

Detta sedan en rad klagomål från privatpersoner kommit in till myndigheten.

Tillsynen inleddes redan innan tvångsomhändertagandet av Thomas och Jennies barn fick stor uppmärksamhet genom Uppdrag gransknings program.

Socialstyrelsen har slumpvis valt ut ett antal ärenden att titta på med det gemensamt att de handlar om barn som riskerat att fara illa på olika sätt.

Och man har hittat ett flertal brister i handläggningen.

Beslutet som skickades ut i går innehåller både allvarlig kritik mot nämnden och krav på snabba åtgärder.

Bland annat dröjer man alldeles för länge med att underrätta vårdnadshavare om att en utredning inletts. I ett fall tog det sju veckor innan föräldrarna kallades till ett första möte.

I ett annat fall, där ett litet barn misstänktes vara utsatt för fysiska övergrepp av fadern, dröjde det tio dagar.

När kontakt med familjen väl togs var det med den misstänkta pappan själv som fick rådet att lära barnet att inte ljuga.

Det framkommer heller inte av dokumentationen om man gjort någon bedömning av vilket skydd barnet kunnat behöva under utredningsskedet. Detta slarvar man med i flera utredningar.

Senast 1 februari måste nu ifo-nämnden redovisa hur man ska åtgärda bristerna, annars riskerar man böter.

Arbetarbladet har sökt socialchefen Anna Danielsson för en kommentar. Högst politiskt ansvarig är Renate Almén, men hon hade i går eftermiddag ännu inte hunnit få Socialstyrelsens beslut.

– Men har vi gjort fel så ska vi naturligtvis rätta till det. Granskning är bra eftersom det ger oss en chans att bättra oss och vi tar Socialstyrelsens krav på största allvar, säger Renate Almén.

Mer läsning

Annons