Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Importörerna har ett stort ansvar"

– Importörerna av energidrycker har ett stort ansvar när det gäller att få barnen att inte dricka. De visar dubbelmoral när de marknadsför till barn men säger att de vill sälja till vuxna.
Det säger Claude Marcus, professor i barnmedicin.

Annons

Barn och ungdomar känner att de kan identifiera sig med en vuxenkultur och med sina sportidoler när de dricker energidrycker. Med varningar på burken och 18-års gränser blir det ännu mer lockande.

– Jag kan tycka att det är nyttigt att en handlare vägrar sälja, men ansvaret borde ligga mer på de vuxna runt barnen.

Det menar Claude Marcus, barnläkare och forskare på Karolinska Institutet.

Den sportinriktade marknadsföringen lurar även vuxna att tro att det är bra att dricka:

– Jag har sett en idrottstränare som har rekommenderat energidrycker till sina lag i åldern 14 till 16. Han trodde nog det var bra, säger Claude Marcus.

Många barn och ungdomar på skolorna i Sandviken säger att de dricker för att bli pigga, både i skolan och när de sitter hemma framför datorn.

– När vi sitter framför datorn anstränger vi hjärnan och kan känna oss jättetrötta, men vi gör av med väldigt lite energi. Rent allmänt behöver vi inte fylla på så mycket, säger Claude Marcus.

Forskarvärlden är oenig när det gäller vissa ämnen i energidrycker, till exempel taurin. Men Claude Marcus är bestämd när det gäller dryckerna:

– De är inte skadliga för andra än de som riskerar att utveckla fetma. Och taurin är inte farligt för barn över 10 till 12 år, avslutar han.

Mer läsning

Annons