Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Individ- och familjeomsorgen måste spara 2,4 miljoner kronor

Ingen drogsamordnare resten av året, uppsägning av en jourfamilj och indragen handledning för personalen. Så vill individ- och familjeomsorgsförvaltningen, som är en del av socialtjänsten, i Sandviken spara 2,4 miljoner kronor i år.

Annons

De bistra ekonomiska tiderna gör att alla förvaltningar i Sandvikens kommun måste minska sina budgetramar för det här året med 2 procent. För individ- och familjeomsorgsförvaltningen, som är en del av socialtjänsten, innebär det besparingar på 2,4 miljoner kronor.

* Uppsägning av jourfamilj. Besparing: 105 000 kronor.

En jourfamilj är ett familjehem som med kort varsel kan ta emot barn eller ungdomar för en begränsad tid, till exempel när en utredning pågår. Konsekvensen kan bli att akuta placeringar av barn och ungdom måste ske på institution.

* Inga vikarier på vakanta tjänster. Besparing 1 miljon kronor.

Ingen vikarie för drogsamordnaren tillsätts under året, vilket kan leda till att det drogförebyggande arbetet blir eftersatt. Ingen vikarie för tre socialtjänstsekreterare eller återbesättning av tjänst efter pensionsavgång.

* Färre elevassistenter. Besparing: 0,5 miljon kronor. Behoven av elevassistenter för placerade barn och ungdomar har minskat de senaste två åren.

* Mindre institutionsvård för barn och ungdom. Besparing: 0,5 miljon kronor. Insatser i öppenvård i stället.

* Dra in på handledning och utbildning. Besparing: 300 000 kronor

Politikerna ska ta beslut om åtgärderna på nämndmötet 11 maj.

Mer läsning

Annons