Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inflyttning tidigare än väntat på nya Ängsbacken

/
  • Så här kommer det nya äldreboendet intill gamla Ängsbacken att se ut när det blir klart i höst.
  • Så här kommer det nya äldreboendet intill gamla Ängsbacken att se ut när det blir klart i höst.

Nya äldreboendet på Ängsbacken blir klart tidigare än väntat, men ännu finns ingen plan för vad som ska hända med de gamla delar som utryms. Kommunens ambition är att minska kostnaderna för äldreboenden och låta fler gamla bo hemma längre.

Annons

Redan sent i höst beräknas de nya lägenheterna i nybyggnationen vid Ängsbacken vara klara. Den äldsta delen av det gamla äldreboendet utryms då och 44 personer flyttar över till det nya huset.

Även i den halvgamla del som blir kvar ska det göras vissa ombyggnationer.

– Vi tar bort två lägenheter för att få bättre fungerande dagrum, säger Socialchefen Karin Jonsson.

Samtidigt som antalet lägenheter där minskas med två finns ingen plan för den gamla delen som helt utryms. Den är gammal och sliten, men ett alternativ är förstås att renovera den så att antalet platser kraftigt kan utökas.

Kommunens linje är dock motsatsen. I utkastet till ekonomiskt underlag för kommande år räknar omsorgsnämnden med att kunna minska kostnaderna för särskilt boende, som äldreboenden ingår i, motsvarande drygt 8 miljoner kronor. Det ska ske genom att höja kraven för boendeplatserna och i stället hjälpa fler i hemmet.

– Sandviken har ungefär 100 platser mer än genomsnittskommunen i Sverige och vi ser dessutom att äldre helst vill bo kvar hemma. Därför ser vi över om vi kan minska på platserna på särskilt boende, säger Karin Jonsson.

Det kommer ställa krav på en rejäl utökning av hemtjänsten där trycket redan i dag är väldigt högt.

– Vi har nyligen fått utöka med sex tjänster utöver årets budget, säger Karin Jonsson.

Digitala system så som elektroniska nycklar ska på sikt minska på hemtjänstens börda något.

– Vi tittar på frågan, många andra kommuner har sett att det kan leda till effektiviseringar. Det skulle förenkla logistiken, det är mycket hantering av nycklar som tar tid i dag, säger Karin Jonsson.

Mer läsning

Annons